Poprzedni temat «» Następny temat
Notebooki
Autor Wiadomość
Yarpen 
Bibliotekarz
Podrywacz znudzonych literatek


Wiek: 27
Posty: 346
Podziękowania: 21/15
Wysłany: 2007-07-26, 10:04   

Co najważniejsze, BG jest i mody ;P
_________________
"Yarpen przedstawiony jest jako kawał sukinsyna i prostaka, ale w gruncie rzeczy porządnego. Cechuje go rubaszny humor, potrafi jednak być poważny i szczery."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2007-07-26, 10:50   

po namyśle uznałem że zainwestuje ok. 3000zł tylko w tych notebookach są strasznie dzikie nazwy kart graficznych i procesorów, nie moge się w tym połapać jeszcze.
_________________
MY ANIME LIST
deviant art
last fm
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
CyraXXX 
Wojownik Kufla Piwa


Wiek: 33
Posty: 373
Skąd: 51°14'N 22°34'E
Wysłany: 2007-07-26, 21:39   

2500zł i chcesz grać w G3 :->
zapomnij.

odpowiedz na Twoje pytanie znajdziesz tutaj:
http://forum.laptopy.info.pl/viewforum.php?f=19

porządne forum o lapkach, sporo testów. Wybierzesz coś dla siebie na pewno.

Co do MacBooka to widziałem ostatnio w sklepie komputronik przez szybkę takiego :mrgreen: cena ~10k :)
_________________
Głupi ten co głupio robi - F.G.

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Riklaunim
Bibliotekarz

Wiek: 34
Posty: 184
Podziękowano 3 razy
Wysłany: 2007-07-26, 21:47   

MacBooki Pro tyle kosztują (od ~7K) :) ale sprzęt to najwyższej jakości + Mac OS X do tego.
_________________
Biblioteka cRPG - Baldurs Gate
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Aiglon von Lupus 
Zasłużona


Wiek: 37
Posty: 476
Skąd: Miami, FL
Wysłany: 2007-08-11, 19:41   

Mozna nabyc taniej uzwane PowerBooki, cena jest kolo 2500-3000, ale naprawde warto. Parametry nie zachwycaja, ale parametry maca nie rpwnaja sie parametrom pc. Mam stacjonarke z 8 giga ramu i 2x karta graficzna i macbook jest ... szybszy. Kwestia systemu, ktry nie jesy upieprzony dzika iloscia roznych dziwnych rzeczy. stacjonarka maca jednak dla mnie nie wchodzi w gre - chocby i kwestia gier ;-) Ale jako noteboo, naprawde polecam.
_________________
"Gdybym chciała wysłuchać twojej opini kundlu, pociągnęłabym za smycz lub głośno zagwizdała"
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2007-09-11, 13:37   

ja w koncu bylem na zakupach i kupiłem Acer'a Aspire 5710. Nie wiem czy dobry wybór ale mi i tak sie dobrze pracuje, przynajmniej na razie;) Gothica 3 jeszcze nie sprawdzałem, ale nie sądze żeby ruszył, ale i tak sprawdze;P
Jedyne co mnie w nim denerwuje to VISTA:/ to najgorszy system na jakim pracowałem, wie ktos moze jak sie dostac do ukrytej partycji recovery?
_________________
MY ANIME LIST
deviant art
last fm
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Philoos 
Zasłużony


Wiek: 33
Posty: 874
Podziękowania: 24/11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-06, 21:19   

Planuję zakup lapka, tym razem dla siebie, górna granica wydatku to 4000 PLN (matryca 15-16 cali), zależy mi więc dość na wydajności.
Wcześniejszy zakup Della okazał się trafny, więc i teraz co nieco mam na oku:
http://www.komputronik.pl...7HP_czarny.html

ewentualnie ten:
http://www.komputronik.pl...0GB_-_W7HP.html

W tym zakresie cenowym biorę jeszcze pod uwagę:
http://www.komputronik.pl...N_NW21SF-S.html

Być może jeszcze Toschiba, choć nie mam upatrzonego konkretnego modelu.
Może ma ktoś któryś z wymienionych modeli albo może polecić inny?
Aha, interesuje mnie też jak wygląda sprawa stabilności/wydajności Win 7 w lapkach?
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 28
Posty: 2385
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-02-06, 22:14   

Weź może coś z grafą Nvidii, za 4k zł odpalisz każdą grę na średnie-max.
Tamte dwa mają karty ATI, jeśli chcesz je brać, pamiętaj, żeby nie miały powerexpres, hybryd czy jak to zwał. Musi być jedna karta, bo do hybryd zawsze jest problem ze sterami. Ja śmigam na Asusiku, nie jest zły, ma tylko dziadowskie głośniki, ale i tak ich nie używam - słuchaweczki.
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2495
Podziękowania: 235/51
Wysłany: 2010-02-07, 00:05   

Ja tylko powiem, żebyś nie kupował laptopa w komputroniku, bo marże mają ogromną ;)

No dobra, powiem coś więcej - po co Ci taki laptop? Od grania, to są stacjonarki ;) Tego drugiego della odpuść sobie, ma słabego procka (DualCore, a Core2Duo to naprawdę duża różnica, a nie każdy o tym wie ;)), DDR2, a karta sieciowa nie obsługuje 5GHz. To samo w pierwszym Dellu - karta sieciowa bez standardu a. Nici z łapania urządzeń i sieci pracujących na 5GHz.

Philoos napisał/a:
Aha, interesuje mnie też jak wygląda sprawa stabilności/wydajności Win 7 w lapkach?


Ponoć Win7 skraca czas działania na baterii, a w skrajnych wypadkach niszczy baterię. Nie we wszystkich notebookach, po prostu pojawiły się takie skargi. Niby problem ze sterownikami.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się też nad jakimś Lenovo. Mają świetne procki, wygodne klawiatury i touchpady, niezłe matryce, do tego są dość tanie. Zerknij na tego nicponia:

http://www.komputronik.pl...026885_LED.html

Ten Lenovo jest lepszy od tych wszystkich laptopów, które wymieniłeś, moim zdaniem. Ma minusa za Win7 32 bitowy i wolniejszy dysk twardy (odczuwalne tylko przy kopiowaniu dużych ilości danych, pewnie jest za to bardziej cichy), ale ma znacznie lepszą kartę graficzną od pozostałych. Tutaj małe zestawienie: http://www.notebookcheck....0M.17654.0.html jak widać niektóre numeracje układów są cholernie mylące. Poza tym dobry, makowy procesor, matryca LED, karta sieciowa obsługująca a/g/n, DDR3, przyzwoity czas pracy na baterii i mam nadzieję, że Lenovo nie odeszło od swoich standardów i nie walnęło tu matrycy błyszczącej jak psu jajca, w której można oglądać co najwyżej swoje odbicie, gdy świeci słońce, jak to ma w zwyczaju Asus. Szkoda, że nie ma o tym wzmianki w specyfikacji, trzeba by się dowiedzieć.

W pracy siedzę na Lenovo R500, mogę powiedzieć, że jest bardzo wygodny ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Philoos 
Zasłużony


Wiek: 33
Posty: 874
Podziękowania: 24/11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-07, 00:50   

Vinci napisał/a:
Ja tylko powiem, żebyś nie kupował laptopa w komputroniku, bo marże mają ogromną ;)

Wiem, dałem poglądowo, bo mają dość szeroki wybór ;) W Saturnie mają promocję do jutra - raty 0% i za każde wydane 500 zł zwracają 50 zł, tyle że w bonie towarowym na zakup innego sprzętu (akurat porządną myszkę bym kupił).
Docelowo ma zastąpić blaszaka do grania właśnie, choć cudów się nie spodziewam, ale i tak będzie lepszy niż moja puszka na wymienionej starej płycie ECS ze zintegrowaną kartą graficzną ;)
Cytat:
To samo w pierwszym Dellu - karta sieciowa bez standardu a. Nici z łapania urządzeń i sieci pracujących na 5GHz.

Tzn jakich - to jakiś nowy standard?

Co do Lenovo - też brałem pod uwagę i to identyczny model, do tego przeglądałem bliźniaczą stronę z osiągami graf http://www.notebookcheck....gow.1174.0.html :lol:
Zainteresuję się ponownie, z tym że ma trochę wolniejszy dysk i Win 7 32 bitowy, nie wspierający więcej niż 3 GB RAM, choć ma przewagi, które wymieniłeś.
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2495
Podziękowania: 235/51
Wysłany: 2010-02-07, 02:58   

Philoos napisał/a:
Docelowo ma zastąpić blaszaka do grania właśnie


Opłaca się? Koszty większe, wydajność i żywotność mniejsza. No, ale jak do grania, to obowiązkowo szukaj czegoś z lepszą grafiką niż to, co jest w tych dellach i sony. Szyna 64bitowa to porażka. W starych grach nie będzie sobie radziła.

Philoos napisał/a:
z tym że ma trochę wolniejszy dysk i Win 7 32 bitowy


Tak jak pisałem - wątpię żebyś odczuł różnicę w przypadku dysku ;) Co do windowsa, hmm: http://allegro.pl/item902...bit_oem_fv.html :P Ja bym brał Lenovo, zerknij sobie na ceny Asusów, HP czy Toshiby z takim osprzętem. Często jest tak, że nawet po dokupieniu windy wyszłoby Ci taniej :P Ale poszperaj jeszcze, może coś znajdziesz.

Philoos napisał/a:
Tzn jakich - to jakiś nowy standard?


Bezprzewodowych ;) W tym sieci bezprzewodowych. Czy nowy standard, to może jeszcze nie, ale 2.4 jest tak zapchane, że trzeba się liczyć z popularyzacją 5. No i skoro w takiej małej mieścinie jak moja, stawiane są już hotspoty na 5Ghz, to w Poznaniu musi być tego pełno, a lepiej móc złapać zasięg takiej sieci, niż nie móc ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group