Wysłany: 2026-07-24, 12:13 The Vault v9.0 "Back to Home" Edition
Cześć,
Chciałbym przywrócić pamięć modowi The Vault, który był pierwszym modem jaki kiedykolwiek zainstalowałem (a były to czasy, kiedy instalowanie polegało na kopiowaniu zawartości moda do katalogu override...). Autorem moda do wersji 5.1 jest Josh Clue (do roku 2006). O tamtego czasu mod przeszedł przez ręce wielu zacnych ludzi, którzy nie chcieli aby o nim zapomniano. Zaktualizowano kod do wszystkich wersji BG (erebustant, Beleg33, Ikki, K4thos). Mod był tłumaczony na kilka języków (w tym PL, Aristo). Doczekał się wersji nieoficjalnej: Vauleet od Roxanne (będąc częścią jej Sandrach Sagi). Popadał w zapomnienie by ponownie być wskrzeszanym (SHS forum The Vault Ressurection) i ostatecznie - jak to bywa ze wszystkim - został zapomniany. Dodam jeszcze że mod NTOTSC uwzględnia w swym kodzie kompatybilność z głównym zadaniem The Vault.
Vault odnalazłem na githubie SHS i w repo Roxanne i tę ostatnią wziąłem na warsztat (była najświeższa i utrzymywana jeszcze do 2024r). Poniżej link do wersji Vauleet 8.4 (z moimi poprawkami), która instaluje się bez błędów (nie zalecam instalowanie komponentu zgodności z Item Revisions - może być zbyt stary i nic o nim nie wiem). Wersja dla EE/EET (wyłącznie):
https://github.com/Dziadekkk/VaultEE
link do wersji oficjalnej SHS (bez poprawek Roxanne i moich):
https://github.com/Spellhold-Studios/Vault
Przygotowuję się do scalenia Vauleet 8.4 do wersji The Vault dostępnej na SHS (Back to Home edition) ale chciałbym być pewny, że to co udostępniam działa. Jeśli ktoś planuje nową rozgrywkę i chce zainstalować coś "nowego" to prosze wypróbować.
I jeszcze jedna uwaga - na starych forach można znaleźć info że mod The Vault jest niezbalansowany jeśli chodzi o przedmioty - dementuję - przedmioty w tym modzie nie są OP.
Wraz z ostatnim dniem urlopu chciałbym przedstawić The Vault v9.0 "Back to Home" Edition, link poniżej:
To wersja bez publikacji - wysłałem requesta do SHS o scalenie - nie wiem czy prawidłowo, nie wiem czy przejdzie ale z poczuciem spełnienia fanowskiego obowiązku. Zachęcam do sprawdzenia moda.
Ostatnio zmieniony przez mddziadek 2026-08-02, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Dodam jeszcze, że moda instaluję na BGEE lub EET na którym wcześniej - obowiązkowo - zainstalowany jest DLC Merger i EEFixpack (Beta 2), o dziwo wersja gry to 2.7.3 (?) - nawet nie wiem, kiedy się to zmieniło...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum