Wysłany: 2026-03-14, 18:25 Program to tłumaczenia tra - TRA Editor
Załączam mój edytor do pracy z plikami TRA z Infinity Engine, napisany głównie pod potrzeby tłumaczeń modów do Baldur’s Gate. Powstał w trakcie pracy nad różnymi tłumaczeniami, kiedy okazało się, że ręczne pilnowanie wszystkiego w Notepadzie czy notatniku jest dość męczące.
Program pozwala m.in. na:
- wygodne przeglądanie plików ENG / PL w formie tabeli,
- import istniejących już tłumaczeń
- jednoczesną pracę na wersjach male / female,
- szybkie wyszukiwanie i zamianę tekstu w wielu liniach,
- operacje masowe na tekstach (np. normalizacja cudzysłowów, wielokropków, myślników),
- możliwość importu szkieletu ENG – program buduje strukturę pliku na podstawie wersji angielskiej, dzięki czemu łatwo dodać np. dopiski związane z ugłosowieniem
- sprawdzanie pisowni podczas pracy z tekstem,
- możliwość korzystania ze słownika tłumaczeń (z pliku dict.res autorstwa Cuttootha) do automatycznego uzupełniania brakujących wpisów,
- cofanie zmian ręcznych i masowych osobno, żeby łatwiej kontrolować większe poprawki,
- filtrowanie np. tylko zmienionych linii
Ogromne podziękowania należą się też Morganowi, który pomagał jako tester i wyłapał sporo błędów oraz dziwnych przypadków podczas pracy nad programem. Dzięki temu udało się dopracować wiele rzeczy, które normalnie wyszłyby dopiero dużo później.
Do programu dołączony jest też plik README, w którym dokładniej opisałam wszystkie funkcje i sposób korzystania z narzędzia.
Jeśli ktoś będzie chciał spróbować i coś mu się przyda, to super. Jeśli znajdziecie jakieś błędy albo będziecie mieć pomysł na funkcję, też dajcie znać.
Nie wiem, co rozumiesz przez konwersję do TRA. Tlk to nie tra, więc nie bardzo wiem, jak miałaby to wyglądać. Co chciałbyś z tego tlk wyciągnąć? Po prostu go wyedytować? Czy zrzucić zawartość?
Przekształcenie TLK tak, aby miał strukturę TRA, a więc z numerem referencyjnym, tekstem, aby odczytywać dialogi za pośrednictwem Twojego narzędzia. Rozumiem, że transformacja TRA do TLK jest żmudna i raczej awykonalna?
_________________ You Don't Create Trance, Trance Created You!
In 604 Trance We Trust and love to Dance!
Na pewno jest też program trachecker na necie, którym możesz otworzyć jako plik tekstowy i edytować. Nadal jednak nie rozumiem w jakim celu, bo od tego zależy co właściwie byłoby pomocne. Ja mam taki prosty program do niezależnej edycji samego tlk, ale nie wiem czy Ci się przyda nie wiem co chcesz osiągnąć. Poza tym tlk to nie tylko same dialogi, to w sumie cały tekst jaki jest, a przynajmniej większość, więc trzeba by jakoś wyłuskać dialogi. Z tego co wiem, to póki co nie ma niczego innego.
Przeredagowuję od dłuższego czasu treść pliku dialog.tlk IWD II pod wersję nieoficjalną:EE (pewnie wiesz, że istnieje modyfikacja IWD II:EE). A Twoje narzędzie jest pomocne, inne niestety jak już sama wskazałaś, są męczące...
_________________ You Don't Create Trance, Trance Created You!
In 604 Trance We Trust and love to Dance!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum