Poprzedni temat «» Następny temat
[BG III] Starzy znajomi
Autor Wiadomość
Leoncoeur 
Bibliotekarz

Podziękowania: 40/33
Wysłany: 2023-08-23, 17:42   [BG III] Starzy znajomi

Jestem ciekaw opinii na temat postaci z 1 & 2, które występują w "trójce".

Ja do tej pory spotkałem tylko Jaheirę i... kurde...
Nigdy nie przepadałem za ta postacią, irytowała mnie w obu poprzednich częściach, a teraz ją serio polubiłem i wbrew poprzednim zamierzeniom nawet czasem hulam z nią w drużynie. Fajnie oddali to, że w aktualnym czasie to już jest taka raczej "babcia", ale gdzieś wewnątrz ma w sobie ten ogień dawnej poszukiwaczki przygód, a i fajnie zaznaczone jej doświadczenie i casus legendy - zaznaczane często, ale bez klimatu wywyższenia postaci. IMHO jest fenomenalnie "odegrana".
'zjadł mnie' ten moment cutscenki po tym jak Posępna oszczędzając Pieśń Nocy, przyczynia się do przegnania cieni z Reithwin i okolic. Ten moment gdy Jaha patrząca z oberży na rozpraszający się mrok z lekkim uśmieszkiem obraca wzrok na leżące na stole sejmitary.

I ten moment, gdy mówi charname, że walczyła z pomiotem Bhala, a w naszej odpowiedzi: "Mówią, że z jednymi walczyłaś, z innymi szłaś do łóżka" ^^

Coś Was urzekło/zdegustowało w 'starych znajomkach'?

Ja niecierpliwie czekam na spotkanie Viconii :D

Podziękuj autorowi tego posta

Dead 
Bibliotekarz

Podziękowania: 33/69
Wysłany: 2023-08-24, 11:41   

Jaheiry jeszcze nie widziałem.

Ale nie sposób nie napisać o Volo.
Zawsze odbierałem go jako poszukiwacza wiedzy, historyka, biologia, geografia; takiego człowieka renesansu.
Tutaj został przedstawiony jako bajkopisarz, który bezczelnie nagina wszystkie fakty pod efektowność swojej opowieści. Czy taki powinien być?
Do tego dość irytujący tryb bycia.

Ale to w jak próbował mi pomóc na stole operacyjnym - wytrwałem do końca, bawiłem się świetnie, choć moja postać trochę mniej :grin: I pamiątkę po sobie zostawił sympatyczną. Mam nadzieję, że go jeszcze spotkam.

Cahir 
Pan Świtu

Podziękowania: 222/62
Wysłany: 2023-08-24, 13:09   

Nie chcę spoilerować, ale w akcie 2 jest bardzo ciekawe nawiązanie to postaci z Tronu Bhaala. Tylko trzeba pewne opcje dialogowe wybrać, żeby to nawiązanie pełniej wybrzmiało.
Into the middle I was led

picollo 

Podziękowania: 68/99
Wysłany: 2023-08-25, 15:13   

Dead napisał/a:
Zawsze odbierałem go jako poszukiwacza wiedzy, historyka, biologia, geografia; takiego człowieka renesansu.
Tutaj został przedstawiony jako bajkopisarz, który bezczelnie nagina wszystkie fakty pod efektowność swojej opowieści. Czy taki powinien być?
Do tego dość irytujący tryb bycia.

Generalnie trochę tak jest przedstawiany w oficjalnej twórczości. Jest oficjalna przygoda do 5e, gdzie zaraz na początku dostajemy od niego zlecenie obiecuje kasę, ale jak przychodzi co do czego okazuje się, że kasy nie ma i płaci nam jakąś opuszczoną karczmą czy czymś takim.

Więc generalnie raczej powinien być irytujący.
był szalony jak stado zajęcy na wiosnę, kiedyś kazał nam ściąć cały zagajnik dębów, bo uroiło mu się, że go szpiegują... a potem doszedł do wniosku, że były jednak w porządku i rozkazał nam je pochować.
- czy wy wiecie ile czasu zajmuje zakopanie dębowego lasu?

Neysa 
Witch with the Cats

Podziękowania: 19/43
Wysłany: 2023-11-05, 11:53   

A ja trochę pomarudzę, dodam łyżkę dziegciu do beczki miodu :
Viconia mnie rozczarowała jednak, to nie jest postać z poprzednich części. Fanatyczka do kwadratu i sadystka. Bezmózgowo słuchająca Shar. Trochę to dziwne u drowki, która sprzeciwiła się samej Lolth, gdy miała zabić dziecko, a tu takie kwiatki... Scenarzysta skupił się tylko na tym, że to sharytka(sharianka?) i do tego zła.
Szczerze mówiąc, wolałabym zamiast niej randomowego NPCa w queście ShadowHeart.

Sarevok podobnie, spłycony za bardzo. W dodatku pedofil, ech. Zaciskałam zęby czytając historię Orin i jej matki. Zrobili z niego gościa, który nie wyciągnął żadnych wniosków ze swojego poprzedniego życia. Satysfakcję przynosiło ubicie gada, ale to za mało, żebym była zadowolona.

Minsk mnie bawił swoimi tekstami, niby takie małe głupotki, ale kryjące coś mądrego. Tylko czemu Boo nie piszczał? To był jeden z moich ulubionych dźwięków w BG2.
Stanisław Jerzy Lec

Podziękuj autorce tego posta

Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad

Podziękowania: 30/61
Wysłany: 2023-11-05, 23:05   

Neysa napisał/a:
A ja trochę pomarudzę, dodam łyżkę dziegciu do beczki miodu :
Viconia mnie rozczarowała jednak, to nie jest postać z poprzednich części. Fanatyczka do kwadratu i sadystka. Bezmózgowo słuchająca Shar. Trochę to dziwne u drowki, która sprzeciwiła się samej Lolth, gdy miała zabić dziecko, a tu takie kwiatki... Scenarzysta skupił się tylko na tym, że to sharytka(sharianka?) i do tego zła.
Szczerze mówiąc, wolałabym zamiast niej randomowego NPCa w queście ShadowHeart.

Sarevok podobnie, spłycony za bardzo. W dodatku pedofil, ech. Zaciskałam zęby czytając historię Orin i jej matki. Zrobili z niego gościa, który nie wyciągnął żadnych wniosków ze swojego poprzedniego życia. Satysfakcję przynosiło ubicie gada, ale to za mało, żebym była zadowolona.

Minsk mnie bawił swoimi tekstami, niby takie małe głupotki, ale kryjące coś mądrego. Tylko czemu Boo nie piszczał? To był jeden z moich ulubionych dźwięków w BG2.

Serio? No to minusik trochę :(
Specjalnie sobie zaspoilerowałem o kim piszesz, żeby się przekonać o kogo chodzi. Ehh, szkoda - a jak reszta starych znajomych? Jaha, Minscu, ktoś jeszcze?
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^

Neysa 
Witch with the Cats

Wysłany: 2023-11-06, 15:49   

Pavlus napisał/a:

- a jak reszta starych znajomych? Jaha, Minscu, ktoś jeszcze?

Jaheira jest dobrze rozpisana, trochę łagodniejsza miejscami. Jej rodzinka harfiarska genialna. Bardzo mi się wątek jej domu we Wrotach podobał. A znajomość z pewną złodziejką dodawała smaczku.
Minsk to taki typowy element humorystyczny, ale i w dwójce taki był. Niektóre dialogi naprawdę mnie rozśmieszyły. Mattiew Mercer nieźle podłożył głos. Jedyny zarzut jaki mam, to fakt że postać pojawia się za późno, przez co jest mało czasu na poznanie i przywiązanie się.
Volo denerwujący jak zawsze, dla swoich pisarskich poradników, gotów jest na wszystko. A nasz bohater oczywiście musi go później wyciągać z kabały.
Elminster dostał fajną epizodyczną rolę w queście Gale'a. Przy czym jak go atakujesz, to okazuje się że nie jest prawdziwy :lol: Ot, konstrukt wysłany przez cwanego maga.
Tak to wygląda po stronie Tav'a. Po stronie Żądzy, nie wiem, jestem w drugim akcie.
Stanisław Jerzy Lec

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2023-11-23, 16:48   

W końcu spotkałem ciocię Jaheirę :love: Pogadaliśmy sobie, napiliśmy się winka. Było milutko dopóki nie okazało się, że czegoś mi dosypała. Co za baba! :roll:

Chyba w tej grze się na to nie zdecyduję, ale w kolejnej chętnie bym z nią pobiegał 8-) Zapowiada się bardzo fajnie.

Cahir 
Pan Świtu

Podziękowania: 222/62
Wysłany: 2023-11-23, 17:16   

Dead napisał/a:
W końcu spotkałem ciocię Jaheirę :love: Pogadaliśmy sobie, napiliśmy się winka. Było milutko dopóki nie okazało się, że czegoś mi dosypała. Co za baba! :roll:

Chyba w tej grze się na to nie zdecyduję, ale w kolejnej chętnie bym z nią pobiegał 8-) Zapowiada się bardzo fajnie.

Jaheira jest świetna. Niestety Minsc jest taki sobie, a może raczej byłby ciekawy, gdyby było go więcej. Ja go znalazłem pod sam koniec gry dopiero (mogłem wcześniej, ale jakoś mi się nie spieszyło). Ale ciocia Jaheira jest naprawdę przyjemna.
Into the middle I was led

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2023-12-30, 21:17   

Po przejściu aktu drugiego nie sposób mi nie przywołać postaci nekromanty.

Balthazar
Świetnie zagrana postać. Piszę o niej w tym wątku, gdyż jest to przejęte ciało i imię mnicha z Amkethran. Nie zrozumiałem jednak - przejęte przez co lub kogo?
Balthazar z ToBu był dobrym mnichem, pragnącym się poświęcić dla większego dobra, a jako mistrz sztuk walki z pewnością miał idealną budowę. To wynaturzenie jakie spotykamy jest jego całkowitym przeciwieństwem. Zły, szalony, odpychający w dodatku wyraźnie tłusty.
Pada gdzieś wytłumaczenie dlaczego to akurat ciało Balthazara zostało w ten sposób wykorzystane?

Neysa 
Witch with the Cats

Wysłany: 2023-12-30, 23:52   

Dead, a to nie tak, że tylko imię mu ukradł, a nie ciało? Przynajmniej tak to zrozumiałam z kontekstu.
Stanisław Jerzy Lec

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2024-01-02, 19:18   

Neysa,
Właśnie przeszukałem mój worek z książkami, listami, notkami etc. Byłem pewien, że tam czytałem to, co o nim napisałem - ale nie znalazłem :mrgreen: Tak więc nie jestem już pewien.

Na pewno w dialogu podczas pierwszego spotkania z nim było jakieś info odnośnie jego pochodzenia. No i dałbym głowę, że była jakaś notka wyjaśniająca to bardziej.

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2024-09-18, 15:45   

To ja może w formie wyliczanki pozbawionej oceniającego komentarza.

Postacie niegdyś przyłączalne
Jaheira
Minsc
Viconia

Postacie niezależne
Elminster
Volo
Naaber

Rodzina Bhaala, generalnie złole

Baltazar
Amelissana, Illasera i Sendai
Sarevok

Chyba więcej nie wyhaczyłem. Wiadomo, w przypadku rodziny Bhaala większość wymienionych to jakieś duchy, echa, ożywieńce - no ale są. W przypadku jednego spotkanego ciecia, wiadomo, pociot tego z Naskhel i Targowa, jednak nie sposób zaprzeczyć, że reinkarnacja tej samej osoby :roll:

I jeszcze jeden wątek:
Mam jeszcze podejrzenie odnośnie zwłok pewnego białego Dragonborna zamordowanego w siedzibie Orin. W jej szafach znajdujemy listy od kogoś podającego się za rodzinę, który twierdzi, że to on jest prawdziwym wybrańcem Bhaala. Podejrzewam, że to może być syn/wnuk Abazigala. Wiem, że Dark Urge promuje białego smoka jako domyślną postać i zastanawia mnie, czy to nie jest włąśnie ta postać.

Pominąłem kogoś? Na pewno nie liczę postaci wspominanych tylko w książkach czy dialogach, tylko faktycznie spotkanych.

----

@Neysa
Cytat:
W dodatku pedofil

Technicznie to ten związek był kazirodczy ale nie pedofilski gdyż kobieta już była dorosła. Została wypełniona wola Bhaala, kolejny miot miał zwiększone stężenie boskiej esencji we krwi, jak dla mnie brzmi sensownie ;)

Neysa 
Witch with the Cats

Wysłany: 2024-09-20, 09:05   

@Neysa
Cytat:
W dodatku pedofil

Technicznie to ten związek był kazirodczy ale nie pedofilski gdyż kobieta już była dorosła. Została wypełniona wola Bhaala, kolejny miot miał zwiększone stężenie boskiej esencji we krwi, jak dla mnie brzmi sensownie ;) [/quote]

Cytat:
Czy była dorosła w pełni, to pewności nie ma. Może i miało to sens z kumulacją esencji, ale wybitnie mi nie pasowało do postaci. I przeboleć tego nie mogę.
Stanisław Jerzy Lec

Odpowiedz do tematu