Ostatnie dwie "nie od deski do deski". Bo musiałem pilnować terminu w bibliotece.
Henryk Łowmiański - Religia Słowian i jej upadek
Bogusław Gierlach - Sanktuaria słowiańskie
Jerzy Głosik - W kręgu Światowita
Jerzy Strzelczyk - Od Prasłowian do Polaków
Zdenek Vana - Świat dawnych Słowian
Teraz na kanale historia bez cenzury kwapi mnie odcinek o Słowianach.
No i audiobook Mitologia Słowian.
A prace popularnonaukowe posłużyły mi do napisania tomiku o Słowiańszczyźnie.
Przydałoby się jakieś porządne kompendium. Które spaja wiedzę w całość. Może zrobi to ten audiobook. Ktoś czytał/słuchał?
_________________ years ago i had an elven beauty, now i am closer to mordor
Nigdy nie badałem tego tematu, ale moim zdaniem argument o braku źródeł jest tyle popularny, co kulawy.
Pamiętajmy, że Litwa - kulturowo i społecznie nie stanowiąca jednak aż tak odmiennej od piastowskiej rzeczywistości - przyjęłą chrzest dopiero w drugiej połowie XIV wieku.
Mamy więc blisko czterysta lat źródeł więcej.
Gdybym chciał brać się za badanie religijności pogańskiej, to zacząłbym od nauki litewskiego. Intuicja historyka podpowiada, że tamtejsi naukowcy, opierajac się na bez wątpienia całkiem nieźle rozbudowanej bazie źródłowej, temat rozpracowali wyczerpująco.
A później można by próbować przekładać ich doświadczenia na poletko piastowskie. Różnice nie powinny być ogromne.
_________________ Nigdy nie zdobył należnej mu sławy.
Nigdy nie badałem tego tematu, ale moim zdaniem argument o braku źródeł jest tyle popularny, co kulawy.
Pamiętajmy, że Litwa - kulturowo i społecznie nie stanowiąca jednak aż tak odmiennej od piastowskiej rzeczywistości - przyjęłą chrzest dopiero w drugiej połowie XIV wieku.
Mamy więc blisko czterysta lat źródeł więcej.
Gdybym chciał brać się za badanie religijności pogańskiej, to zacząłbym od nauki litewskiego. Intuicja historyka podpowiada, że tamtejsi naukowcy, opierajac się na bez wątpienia całkiem nieźle rozbudowanej bazie źródłowej, temat rozpracowali wyczerpująco.
A później można by próbować przekładać ich doświadczenia na poletko piastowskie. Różnice nie powinny być ogromne.
Cu udało mi się póki co odnaleźć.
Święta
Główne święta wyznawców Romuvy związane są z przyrodą, zwłaszcza z przesileniem i równonocą (równonoc wiosenna, przesilenie letnie, równonoc jesienna oraz przesilenie zimowe)[33].
Wyznawcy obchodzą również inne święta: Wielkanoc, Noc Kupały, Święto plonów (lit. Dagotuvės), Boże Narodzenie, Ostatki, Zielone Świątki, Dziady (lit. Vėlynės) i inne[33].
Poza tym byłem przez jeden dzień na Litwie. Ale to jakby przypadkiem.
Bardzo ciekawa ziemia. Nieco inna niż w Polsce, ale jest "gryka jak śnieg biała" :D
_________________ years ago i had an elven beauty, now i am closer to mordor
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum