Dualiści to poprzednicy magów specjalistów. Skupiają się na jednej szkole magii i jej dokładnym przeciwieństwie. Łączy się to z negacją wszystkich innych szkół. Mogą nimi zostać tylko elfy i półelfy. Wyjątkiem są gnomi iluzjoniści/nekromanci.
ZALETY:
- Potęga czaru - poziom czarującego zawsze zwiększony o 2.
- +1 do rzutów obronnych przeciwko szkołom, jakimi włada dualista.
- na 1, 6 i 12 poziomie dualista otrzymuje Niepodatność na czary swych dwóch szkół.
- na 18 poziomie Dijakkar otrzymuje premię do Inteligencji +1, Mądrości +2 i Charyzmy +2.
WADY:
- brak dostępu do szkół magii, oprócz dwóch przeciwnych, jakimi włada.
- tylko półelf lub elf.
Szkoły dyspozycyjne: Przywołanie,
Djakkar ma najsłabsze bonusy na 18 poziomie, tylko mentalne.
Do tego Poznań to najsłabsza szkoła. Czy tak jest w oryginalnych założen ach, czy da się ulepszyć?
Wysłany: 2023-08-30, 16:50 50% elfich dualistów, a może 45%?
Wstawiam aktualny opis i co nieco z gry tymi podklasami.
Mógłbym, gdybym chciał, zmienić Identyfikację na zdolność tworzącą zwój z czarem. Tyle, że to jakieś kombinowanie. Podobnie z sekwencerami - a jest porzekadło XI przykazanie - nie kombinuj.
Wyszłyby jakieś dziwadła.
Dlatego od tych reguł mogłyby istnieć wyjątki.
Spróbuję zmienić jednak zaklęcie Identyfikacji, ale nie wiem, czemu ono nie działa jako specjalna zdolność, skoro zmieniłem tylko typ i lokację. A może spróbować dać type Innate i Location: spell? Ech.
Poza tym udało mi się wyśrubować cechy drugiej postaci Dijakkara - Mądrość 18 i Intelekt 18. Teraz dysponuje wiedzą, której nie powstydziłby się mag na 6-7 levelu. I to na pierwszym poziomie.
Skoro próg minimalny to nie wada - można by było Dijakkarom podwyższyć próg mądrości - do minimum 16. Co za tym idzie - zwiększyć minimalne cechy innym trzem podklasom.
Wtedy Identyfikacja byłaby mniej przydatna. Ja mając swoją elfkę już na pierwszym levelu mam Wiedzę na 21.
Wstawię dwa screeny. Podczas okienka tworzenia bohatera.
kits11.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 264,09 KB
kits1.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 263,91 KB
_________________ years ago i had an elven beauty, now i am closer to mordor
Kwestia identyfikacji - mam zamiar zmienić to zaklęcie.
Teraz, w wersji Dijakkara 2,5 jest sobie, ale na pasku specjalnych zdolności.
I nie działa przez to.
W wersji 3,0 (chyba definitywnej) zmianie ulegnie opis i działanie.
Czar chwilowo zwiększy wiedzę postaci. Kwestia tylko tego typu, o ile ją zwiększyć... Tak, żeby przez dajmy na to rundę postać doznawała olśnienia i mogła sporo magicznego sprzętu zidentyfikować. Kosztem tego, że najpotężniejsze itemy były nadal niezidentyfikowane.
Chyba dam kumulującą się premię do Wiedzy wynoszącą 50.
Na 1 rundę. Czyli Duration 9. I self.
Gram w BG 2 EE Encikkarem. Wziąłem go, bo ma najmniej czarów ochronnych (Tarcza, Ogniste tarcze). I sprawdzam, czy w realiach drugiej części gry taka podklasa ma sens.
Jeszcze nie zginąłem, a trochę już za mną. Spostrzeżenia:
- może i dobrze, że elfi dualista awansuje z poziomem zaklęć jak mag, albo i nawet wcześniej dostaje czary - na 11 levelu mam 6-ty poziom, ale w jego skład wchodzi jedynie Wyładowanie łańcuchowe i Zabójcza mgła. Gdyby awansował jak zwykły czarownik, byłby mega słaby... A tak dostając czary dość szybko, czyni go to silniejszym
- Szata Vekny + Amulet mocy + zdolność podklasy skracająca czas rzucania o 1, to koks. O 6 skrócony czas rzucania(!). No ale cóż, wybór jest bardzo ograniczony.
- dobrze, że można używać zwojów ze wszystkich szkół... Czasem kamienna skóra się może, jak wiadomo, przydać.
Wstawiłem pełną paczkę, najlepiej zainstalować jedną podklasę, by nie mieszać za wiele w plikach.
No i powtarzam - pomysł na dualistów nie jest mojego autorstwa. W AD&D (Advanced Dungeons & Dragons - czyli drugiej edycji, na której oparty jest Baldur, istnieją elfi dualiści).
Z czystym w tej sprawie sumieniem, wklejam autopromocję;
Wysłany: 2024-06-15, 18:37 Elfi dualiści (Encikkar) - wrażenia i uwagi z rozgrywki
Grałem w BG EE I, bez SoD, BG II SoA i obecnie Tron Bhaala Encikkarem.
Mam 20 level.
Obawiałem się, że zginę w pierwszych krokach, i choć miałem ustawiony poziom trudności na normalny, czyli łatwy, to uzyskałem 20 level.
W trybie dziedzictwo Bhaala może być różnie...
Ale na normalce i standardzie jest dobrze.
Drobna uwaga: nie przechodziłem Tronu Bhaala od chyba dziesięciu lat, albo i jeszcze dłuższego okresu. Miło się oderwać nieco od przyziemności.
No cóż, na pewno ów mistrz skrajności się sprawdził. A po uzyskaniu 20 poziomu dostaje wszystkie zaklęcia z opcji Misja.
Nie zakładałem mu Szaty Vekny. Tę szatę ma Aerie, bo to daje szybkie leczenie (no i nie tylko). Ma dzięki amuletowi mocy i wrodzonej cesze krótszy czas rzucania o dwa, a zmodyfikowane Sekwencery skracają mu go jeszcze bardziej.
Teraz pojawia mi się opcja - super kombo - Akceleracja, Łańcuch czarów, no i najpotężniejsze spelle, Większy sekwencer, no i mniej potężne, Sekwencer zaklęć i te pośrodku, a także Mniejszy sekwencer i dobijanie...
:O
Dodatkowo (Upadły) Planetar, i mamy potęgę.
Rzucałem kamienną skórę, ale ze zwojów i sporadycznie.
Mimo dostępu do obu opcji - Upadły Planetar/Planetar, można naraz mieć tylko jednego, a także skrypt rzucający Święte lub Przeklęte słowo czyni jedną opcję mniej atrakcyjną, bo wszyscy towarzysze musieliby Neutralni, aby nie oberwać przypadkiem.
Sam mam chaotyczny neutralny charakter...
Kilka screenów:
Encikkar4.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 197,27 KB
Encikkar3.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 207,56 KB
Encikkar2.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 191,63 KB
Encikkar1.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 395,11 KB
Tylko należy pamiętać, że grając Nelluonkkarem nie można być także gnomem. Choć to do ominięcia - w drodze dopuszczalnego wyjątku.
Co prawda "ta tradycja wśród gnomów wyginęła wraz z Miastem, w którym żyli i ćwiczyli", ale trafić się może wyjątek-samouk.
Tak oto mam Quela "mistrza" Iluzji/Nekromancji (utworzyłem półelfa i zmieniłem Shadowkeeperem, a raczej EEKeeperem - należy jednak pilnować, by wybrać dobrze ścieżkę do gry).
gnom.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 367,99 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum