Poprzedni temat «» Następny temat
[BG II:EE] Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Caramba 


Wiek: 60
Posty: 3
Wysłany: 2017-06-16, 00:05   [BG II:EE] Problemy techniczne

Ostatnio zaczynam swoją przygodę z wersją EE i choć przyznam, że jest w niej kilka rzeczy, do których mogę podejść z sympatią, to niestety nie należą do nich "nowe" sylwetki postaci na ekranie ekwipunku. Styl niczym z BG1 niestety mi nie podchodzi, więc bardzo bym chciał powrotu oryginalnych grafik.

Zgodnie z radami na forum promienistych przekopiowałem odpowiednie pliki z folderu "override" pochodzącego z BG2 do takiego samego folderu w BG2:EE. Efekt jest zadowalający tylko w połowie, bo choć graficznie rysunki bohaterów wyglądają tak jak w oryginalnej wersji, to niestety w tle mam brzydki zielony kwadrat.

Początkowo pomyślałem, że to moja wina i coś źle skopiowałem. Niestety po powtórzeniu całej operacji z już przygotowanym katalogiem "override", który znalazłem na forum Beamdoga, efekt jest ten sam.

Screen za tysiąc słów, który wszystko wyjaśni:


Panie i Panowie, czy ktoś powie mi jak rozwiązać mój problem?

PS. Chyba trafiłem z pytaniem do właściwego działu, prawda?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 588
Podziękowania: 87/123
Wysłany: 2017-06-29, 19:20   

Najwyraźniej wersja EE ma inny kolor podkładu (ten trawiasty jest charakterystyczny dla wersji klasycznej). Możesz albo poczekać na komentarz kogoś innego, kto zna wersję EE i napisze, jaki jest kolor w EE, ale spróbować samemu - zacząłbym od ustawienia koloru tła na przezroczysty, a jeśli to nie zadziała - zmienić na czarny (gdy wyciągałem ikonki do opracowania BG EE, ich tło było czarne).
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Ajas 


Wiek: 34
Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-06, 00:00   

Hej!

Mam pytanie nieco wielowątkowe, więc mam nadzieję, że umieszczenie go tu będzie w miarę ok :)
1) Czy da się w BG II EE zaimportować postać z Siege of Dragonspear razem z ekwipunkiem? Próbowałem zanim wczyta się pogadanka z Irenicusem w lochach przejść do plecaka skrótem klawiszowym, ale nie dało się :(
2) Podczas próby implementacji polonizacji do BG II EE wyskakuje mi taki komunikat:
https://images84.fotosik.pl/955/babcff876ada08edgen.png
W kwestiach implementacji modów/łatek jestem gorzej niż zielony, więc nie wiem co mogę z tym faktem zrobić. Przerzucenie treści zgodnie z instrukcjami zawartymi tutaj: http://www.shsforums.net/...tion-for-bg2ee/ do wersji niemieckiej (folderu pl_PL gra nie widziała) zakończyło się zacnym mixem: menu po niemiecku, teksty po polsku 99%/niemiecku 1%, a ścieżka dźwiękowa po angielsku... Operuję wersją gry z GOG :) proszę o pomoc! :D

Pozdrawiam, Ajas :D
Ostatnio zmieniony przez Ajas 2018-01-06, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 49
Posty: 905
Podziękowania: 239/203
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-01-06, 00:46   

1. Beamdog usunął zdaje się możliwość zapauzowania gry na samym początku po to, by zrzucić na ziemię cały ekwipunek z BG1. Obawiam się, że pozostaje Ci tylko konsola, lub EEKeeper, żeby się doekwipować. Wydaje mi się jednak, że nie warto; lochy Irenicusa to chyba najlepiej zbalansowana część BG2 i najprzyjemniej się je przechodzi z ekwipunkiem przewidzianym przez twórców gry.
2. Niestety nie mogę otworzyć Twojego linku... Odinstaluj łatkę polonizującą i zainstaluj ją jeszcze raz. Jeśli instalator zapyta o środowisko w jakim grasz (czy coś takiego), to wybierz angielski. Potem po prostu wybierz instalację moda ( [I] ), musi zadziałać. Jeśli dalej będziesz tam mieć niemiecki, to zainstaluj od nowa i grę i łatkę polonizującą.
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Lava Del'Vortel 
Avatar Sune
Łasiczy Szperacz


Wiek: 34
Posty: 3027
Podziękowania: 237/100
Wysłany: 2018-01-06, 10:17   

BG2EE nie posiada wielu przedmiotów z SoD, więc nie przejdą z Tobą do drugiej części gry.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zal 

Wiek: 30
Posty: 24
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2018-09-19, 20:00   

Cześć, mam pytanie. Mimo, iż przychodzę do Daxusa nocą w dzielnicy mostów, to mówi tylko bym przyszedł z większą liczbą gości i nie ma jeszcze przedstawienia. To chyba jakiś bug. Da się to naprawić?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
michau 

Wiek: 32
Posty: 64
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-07-13, 18:04   

Po osiągnięciu 250.000 exp główną postacią (i awansie) następuje "wyrównanie" doświadczenia w drużynie, wszyscy doskakują do takiego poziomu, co oznacza, że dostali za free po kilkadziesiąt tysięcy punktów doświadczenia. Namieszałem z modami? (tweak antology raczej nie, ale już level one npc być może?) Tak ma być i zwyczajnie nie zauważyłem przez lata? Ta ma być w EE? Zwyczajny bug? :grin:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7680

Wiek: 40
Posty: 730
Podziękowania: 83/73
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2019-07-13, 19:13   

Jo. Tak jest. Można się pokusić o ironię, że z paczem 2.5 dali Towarzyszom wyrównanie exp. aż ćwierć miliona, to z paczem 3.0 dadzą z 300 000. Ironia nietrafna jeżeli kolejny pacz nie wyjdzie, i /lub jeśli te 250 000 nie jest wynikirm pacza 2.5.
Edit:Wtrącenie dotyczt SoD, ale jak widać za wszystko odpowiada pacz2.5.Swoją drogą można dzięki temu zobaczycz jak ładnie rozwijali by się npc z bg1 dwuklasowani, taka np. Szarteel, bo łatwo w tej piwnicy Korlasz uzyskać solo 250000 exp.
Ostatnio zmieniony przez greegarak 2019-12-17, 18:28, w całości zmieniany 3 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
michau
michau 

Wiek: 32
Posty: 64
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-07-13, 19:24   

Irytująca pierdółka. Jestem raczej z graczy, którzy lubią widzieć jak te (zasłużone! :D) cyferki idą mozolnie w górę i coś takiego, mimo że wydaje się mało ważne strasznie wytrąca mnie z rytmu gry. Czuję się niemal jakbym czitował.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7680

Wiek: 40
Posty: 730
Podziękowania: 83/73
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2019-07-13, 20:10   

To jak już to mały czit. Poważna niedoróbka to sprzedaż złodziejowi w Zjednoczonym obozie i kupno od dżina za grosze drogiego sprzętu. Głupota do kwadratu, a tu przecierz już 2.5 pacz.Niezauważyli bezsensu, tak długo? Przecież ta sama bzdura była w Trąabali w Amkateran.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
michau 

Wiek: 32
Posty: 64
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-07-13, 20:33   

Yup, ale jednak do tamtych czitów nikt nie zmusza. Tutaj dostajesz ten dodatkowy exp po prostu grając jak gdyby nigdy nic.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Courun 


Wiek: 36
Posty: 37
Podziękowania: 4/8
Wysłany: 2023-06-28, 15:17   

W sumie nie wiem co robić, bo po przybyciu do Enklawy Sendai posłuchałem "drwala", a po drugiej zasadzce zabiłem wrogów. Tyle, że dowódca padł a iluzja nie zniknęła i nie idzie wejść do środka. Gram na komórce. Jakiś pomysł?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Courun 


Wiek: 36
Posty: 37
Podziękowania: 4/8
Wysłany: 2023-11-15, 13:45   

Tamto widzę nie do rozwiązania. Inna sprawa, to jaskinia w Amkethran. Ta z liczem. Uruchamiam ten piedestał z kozaki, ale one pojawiają się non stop. Jak się ich pozbyć? Zabijanie ich tylko powoduje, że pojawiają się kolejne. Gram w wersji na Androida.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Chris_SAL

Posty: 3
Wysłany: 2024-06-10, 16:49   

Hej, zabiłem Demilisza na IV poziomie Twierdzy Strażnika, ale nie pozostawił po sobie Sztyletu Gwiazdy+4, nie ma go też w jego grobowcu.
Gram w Cienie Amn, wiec do Twierdzy poszedłem w 6 rozdziale podstawki. Mam Enhanced edition...

Ktoś tez miał taki problem albo wie, czy będzie go można później inaczej zdobyć?

PS: Jeśli to temat na inny wątek, to proszę o informację.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7680

Wiek: 40
Posty: 730
Podziękowania: 83/73
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2024-06-10, 21:14   Nee -ee

Chris_SAL napisał/a:
... Mam Enhanced edition...

Ktoś tez miał taki problem albo wie, czy będzie go można później inaczej zdobyć?
.

Nie ma drugiej szansy. Licz zostawia sztylet przy zwłokach.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group