Wysłany: 2021-02-11, 15:11 Problem z samą grą SoD ? Mapa zbugowana ?
Witam. Niekoniecznie chciałem to zamieszczać w problemach z modami bo w zasadzie nie jest to błąd spowodowany przez mody.
Otóż chciałem sobie zagrać w Baldura EE + SoD, zainstalowałem najnowsze wersje moich modów, otwieram mapę świata i patrzę błąd. Po pierwsze lokacje są po przesuwane, po drugie brak niektórych nazw lokacji. To sobie myslę, no dobra, jako że BG WorldMap instalowałęm jako ostatnie to odinstaluje. Wróciła stara mapa, ale brak nazw lokacji nadal występuje.
Po godzinie grania postanowiłem coś zobaczyć. Skopiowałem swoją całą gre aby mieć kopie zapasową, zrobiłem kopie zapasową save'ów i ustawień w dokumentach, usunąłem, pobrałem na nowo swieżaka BG:EE + SoD (z GoG'a), odpalam gre na nowo zupełnie czystą bez moda, szybko wychodzę, przechodzę do najbliższej lokacji gdzie brakowało nazwy i tada.... problem nadal jest xD.
Co jest grane ? Czemu SoD (tak się w zasadzie spodziewam żę to wina DLC), psuje podstawkę ?
Ma ktoś podobny problem, lub jak jemu zaradzić ? Może po jego naprawie lokacje w BG worldmap wrócą też na miejsce XD.
Mam screenshota z BGworld Map'a z przesuniętymi lokacjami i brakującymi nazwami. Niestety z czystej wersji gry nie mam bo zapomniałem zrobić, no ale brak nazw to brak nazw.
grania postanowiłem coś zobaczyć. Skopiowałem swoją całą gre aby mieć kopie zapasową, zrobiłem kopie zapasową save'ów i ustawień w dokumentach, usunąłem, pobrałem na nowo swieżaka BG:EE + SoD (z GoG'a), odpalam gre na nowo zupełnie czystą bez moda, szybko wychodzę, przechodzę do najbliższej lokacji gdzie brakowało nazwy i tada.... problem nadal jest xD
Może zostały rejestry z pierwszej instalacji nie wyczyszczone i mieszają dlatego w kolejnych instalacjach.
Swoją drogą namieszał tu mod więc pytanie jednak winno być w zmodowanym EE.
Nie wiem czy rejestr mógł namieszać. W zasadzie rejestry nie odnoszą się do modów bo kiedyś miałem wersje 2.3 zmodowaną gdzie wszystko było git i gdy chciałem wrócić to po prostu sobie wypakowywałem gierkę i żadne instalacje czy rejestry nie były potrzebne dla prawidłowego działania.
Instalowałeś modmerge lub DLC Merger przed modami? (Wiem, że druga próba bez modów, ale być może w 'dokumentach' rzeczywiście zostało coś ze starej instalacji).
Linki do obydwu narzędzi w tym wątku na Forum BD: klik.
Nie wiem czy rejestr mógł namieszać. W zasadzie rejestry nie odnoszą się do modów bo kiedyś miałem wersje 2.3 zmodowaną gdzie wszystko było git i gdy chciałem wrócić to po prostu sobie wypakowywałem gierkę i żadne instalacje czy rejestry nie były potrzebne dla prawidłowego działania.
Ide o zakład że nowa instalacja bgee na nowo przeinstalowanym systemie działała by poprawnie(oczywiście bez bg worldmap).
W sejwie zawsze jest zapisana mapa świata. Jeśli grało się z modami, to one zmodyfikowały zapisaną w sejwie mapę. Deinstalacja modów w niczym nie pomoże, bo nie zmienia mapy świata zapisanej już w sejwie. Mapa po wywaleniu modów będzie poprawna, pod warunkiem, że zacznie się nową grę.
Otóż chciałem sobie zagrać w Baldura EE + SoD, zainstalowałem najnowsze wersje moich modów, otwieram mapę świata i patrzę błąd. Po pierwsze lokacje są po przesuwane, po drugie brak niektórych nazw lokacji.
Tak miałem podobnie na czystym BG EE + SoD. Po prostu odinstalowałem SoD i było ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum