Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z samą grą SoD ? Mapa zbugowana ?
Autor Wiadomość
Shaylo

Posty: 15
Wysłany: 2021-02-11, 15:11   Problem z samą grą SoD ? Mapa zbugowana ?

Witam. Niekoniecznie chciałem to zamieszczać w problemach z modami bo w zasadzie nie jest to błąd spowodowany przez mody.
Otóż chciałem sobie zagrać w Baldura EE + SoD, zainstalowałem najnowsze wersje moich modów, otwieram mapę świata i patrzę błąd. Po pierwsze lokacje są po przesuwane, po drugie brak niektórych nazw lokacji. To sobie myslę, no dobra, jako że BG WorldMap instalowałęm jako ostatnie to odinstaluje. Wróciła stara mapa, ale brak nazw lokacji nadal występuje.

Po godzinie grania postanowiłem coś zobaczyć. Skopiowałem swoją całą gre aby mieć kopie zapasową, zrobiłem kopie zapasową save'ów i ustawień w dokumentach, usunąłem, pobrałem na nowo swieżaka BG:EE + SoD (z GoG'a), odpalam gre na nowo zupełnie czystą bez moda, szybko wychodzę, przechodzę do najbliższej lokacji gdzie brakowało nazwy i tada.... problem nadal jest xD.
Co jest grane ? Czemu SoD (tak się w zasadzie spodziewam żę to wina DLC), psuje podstawkę ?
Ma ktoś podobny problem, lub jak jemu zaradzić ? Może po jego naprawie lokacje w BG worldmap wrócą też na miejsce XD.

Mam screenshota z BGworld Map'a z przesuniętymi lokacjami i brakującymi nazwami. Niestety z czystej wersji gry nie mam bo zapomniałem zrobić, no ale brak nazw to brak nazw.

Screenshot_5.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 729,79 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 
ttp://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5917


Wiek: 37
Posty: 537
Podziękowania: 49/67
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2021-02-11, 17:29   

Shaylo napisał/a:
grania postanowiłem coś zobaczyć. Skopiowałem swoją całą gre aby mieć kopie zapasową, zrobiłem kopie zapasową save'ów i ustawień w dokumentach, usunąłem, pobrałem na nowo swieżaka BG:EE + SoD (z GoG'a), odpalam gre na nowo zupełnie czystą bez moda, szybko wychodzę, przechodzę do najbliższej lokacji gdzie brakowało nazwy i tada.... problem nadal jest xD

Może zostały rejestry z pierwszej instalacji nie wyczyszczone i mieszają dlatego w kolejnych instalacjach.
Swoją drogą namieszał tu mod więc pytanie jednak winno być w zmodowanym EE.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Shaylo

Posty: 15
Wysłany: 2021-02-11, 19:51   

Nie wiem czy rejestr mógł namieszać. W zasadzie rejestry nie odnoszą się do modów bo kiedyś miałem wersje 2.3 zmodowaną gdzie wszystko było git i gdy chciałem wrócić to po prostu sobie wypakowywałem gierkę i żadne instalacje czy rejestry nie były potrzebne dla prawidłowego działania.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 46
Posty: 758
Podziękowania: 174/169
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2021-02-12, 03:24   

Instalowałeś modmerge lub DLC Merger przed modami? (Wiem, że druga próba bez modów, ale być może w 'dokumentach' rzeczywiście zostało coś ze starej instalacji).
Linki do obydwu narzędzi w tym wątku na Forum BD: klik.
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
greegarak 
ttp://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5917


Wiek: 37
Posty: 537
Podziękowania: 49/67
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2021-02-12, 17:34   

Shaylo napisał/a:
Nie wiem czy rejestr mógł namieszać. W zasadzie rejestry nie odnoszą się do modów bo kiedyś miałem wersje 2.3 zmodowaną gdzie wszystko było git i gdy chciałem wrócić to po prostu sobie wypakowywałem gierkę i żadne instalacje czy rejestry nie były potrzebne dla prawidłowego działania.

Ide o zakład że nowa instalacja bgee na nowo przeinstalowanym systemie działała by poprawnie(oczywiście bez bg worldmap).
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1782
Podziękowania: 783/119
Wysłany: 2021-02-13, 15:10   

W sejwie zawsze jest zapisana mapa świata. Jeśli grało się z modami, to one zmodyfikowały zapisaną w sejwie mapę. Deinstalacja modów w niczym nie pomoże, bo nie zmienia mapy świata zapisanej już w sejwie. Mapa po wywaleniu modów będzie poprawna, pod warunkiem, że zacznie się nową grę.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vertoz 

Wiek: 36
Posty: 21
Podziękowania: 1/5
Wysłany: 2021-02-13, 23:56   

Shaylo napisał/a:
Otóż chciałem sobie zagrać w Baldura EE + SoD, zainstalowałem najnowsze wersje moich modów, otwieram mapę świata i patrzę błąd. Po pierwsze lokacje są po przesuwane, po drugie brak niektórych nazw lokacji.


Tak miałem podobnie na czystym BG EE + SoD. Po prostu odinstalowałem SoD i było ok.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 
ttp://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5917


Wiek: 37
Posty: 537
Podziękowania: 49/67
Skąd: CK-FAInn=200km
Wysłany: 2021-02-15, 16:36   

Vertoz napisał/a:

Tak miałem podobnie na czystym BG EE + SoD. Po prostu odinstalowałem SoD i było ok.

Znaczy co. Nie opisanych lokacji na mapie w SoD?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group