Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z instalacją
Autor Wiadomość
madefacio

Posty: 5
Wysłany: 2019-02-27, 21:41   

Cały folder dodałem do wyjątków w antwirusie, także ten element bym wykluczył.

Teraz to już nie wiem co zrobić, bo teoretycznie instalacja przebiegła pomyślnie (poza tym błędem), nawet odpala się główny interfejs, ale żadne zmiany nie są możliwe - pojawia się błąd jak poniżej.



Da się wycować zmiany wprowadzone przez WoBG (i ponownie go zainstalować) czy muszę zacząć cały proces od początku?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1723
Podziękowania: 802/111
Wysłany: 2019-03-01, 05:31   

Trudno jednoznacznie coś stwierdzić bez dostępu do Twojego komputera.
Ten komunikat prawdopodobnie jest konsekwencją poprzedniego z problemem z 7z.exe i 7z.dll, ponieważ brakujący plik uzyskuje się na wcześniejszym etapie instalacji po prawidłowym rozpakowaniu jednego z plików instalacyjnych.

Z tego co widzę to w internecie problem z komunikatem o złym obrazie jest dość popularny. Nie widzę konkretnie sytuacji z plikami 7zipa, ale podłoże pewnie jest podobne.
https://www.google.pl/sea...i10.ICLgTUzBmaM

Wydaje mi się, że bez rozwiązania problemu dlaczego na Twoim komputerze jest problem z uruchamianiem niektórych programów, akurat u Ciebie 7zipa, to nie uda się rozwiązać problemu.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
lubczyk 


Wiek: 31
Posty: 165
Podziękowania: 31/8
Wysłany: 2019-03-01, 17:01   

komenda sfc /scannow i zobacz co ci wyskoczy w wierszu poleceń po zakonczeniu
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
thikim

Posty: 20
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2019-09-09, 09:12   

Kolejna reinstalka systemu związana ze zmianą dysku i znowu problem :(
Przy okazji - myślę że wielu mogło by pomóc coś takiego w instrukcji instalacji że po instalacji gier należy zrestartować komputer inaczej WoBG nie wykrywa że zostały zainstalowane.

A u mnie: system świeżutki, śmiga że hej. Gry się instalują i działają.
Instalacja WoBG idzie pięknie i szybko.
Tylko na końcu jak uruchamiam już skrót z pulpitu: "World of Baldur's Gate"
to na chwilę pojawia się okienko konsoli, w nim żadnych komunikatów i znika po około 3 sekundach nie generując żadnych powiadomień.
Pliki Baldur.err i Baldur.log - są puste.
Pliki 7z.dll, curl.exe, 7z.exe i ten widescreen.7z pojawiają się na te parę sekund w katalogu gry razem z WoBG.exe potemznikają ale to chyba tak powinno być.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1723
Podziękowania: 802/111
Wysłany: 2019-09-09, 18:05   

Moim zdaniem Twój problem zawiera się w tym:

http://baldur.cob-bg.pl/wobg/faq-wobg

Cytat:
Dlaczego nie działa menu WoBG?

Plik "World of Baldur's Gate.exe" do pracy wymaga Microsoft .NET Framework co najmniej w wersji 4, co każdy współczesny komputer powinien mieć (od windowsa 8 mają domyślnie 4.5). Na XP maksymalnie da się zainstalować wersję 4 co wystarczy. Wymagany jest również Microsoft Visual C++ Redistributable Package (x86) w wersji minimum 2010, co również każdy komputer powinien posiadać.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
thikim

Posty: 20
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2019-09-09, 19:22   

Mam Windows 10 świeżutki prosto od Microsoftu wersja z sierpnia instalowana kilka dni temu - więc wszystko powinno być. Dodatkowo mam zainstalowany Visual Studio Express - co daje wszelkie możliwe biblioteki.
Przy próbie instalacji NET Framework wyskakuje komunikat:
"Na tym komputerze jest już zainstalowany program .NET Framework 4.6.2(lub 4.8) lub jego nowsza wersja.
"
Na liście programów zainstalowanych mam: Microsoft .NET Core SDK 2.1.801

Jeśli chodzi o "Visual C++ Redistributable Package (x86)"
to mam na liście programów:
Visual C++ 2013 Redistributable Package (x86) oraz x64
oraz mam:
Visual C++ 2015-2019 Redistributable Package (x86) oraz x64

PS. Może dałoby się zrobić jakąś wersję pliku WoBG który gdzieś zrzucałby log co robi tak żeby dało się prosto ustalić gdzie się wywala?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AlienStalker 

Posty: 174
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-09-23, 17:49   

Czy po instalacji WoBG, można usunąć potrzebne do instalacji komponenty, tj. IWD, IWD2 i BG1 (do katalogu BG2 wgrywa się WoBG), czy też wszystkie te pliki muszą być cały czas obecne?

Pytam, bo niedługo będę stawiać WoBG od początku na laptopie z bardzo ograniczonym miejscem na dane, więc myślę, jak zrealizować to przedsięwzięcie logistycznie. ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 39
Posty: 1070
Podziękowania: 26/48
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2019-09-23, 17:51   

Skasować i cieszyć się WoBGiem:)
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
AlienStalker 

Posty: 174
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-10-02, 19:53   

Zainstalowałem WoBG, komponenty wszystkie z instalacji Legendy RPG, instalacja WoBG przeszła pomyślnie (ściągnął się najnowszy patch), ale jedynym efektem przy próbie odpalenia gry jest:


Puste okno, które znika po chwili.

Win10
Uruchamiane jako admin/nieadmin.

Zainstalowane:
https://www.microsoft.com...n.aspx?id=48145

Jakie jest rozwiązanie?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1723
Podziękowania: 802/111
Wysłany: 2019-10-03, 04:59   

http://baldur.cob-bg.pl/wobg/faq-wobg

Cytat:
Dlaczego nie działa menu WoBG?

Plik "World of Baldur's Gate.exe" do pracy wymaga Microsoft .NET Framework co najmniej w wersji 4, co każdy współczesny komputer powinien mieć (od windowsa 8 mają domyślnie 4.5). Na XP maksymalnie da się zainstalować wersję 4 co wystarczy. Wymagany jest również Microsoft Visual C++ Redistributable Package (x86) w wersji minimum 2010, co również każdy komputer powinien posiadać.


x86 a nie x64, jak podajesz w linku.

Stawiam na powyższe.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AlienStalker 

Posty: 174
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-10-03, 08:00   



Zły link podałem, zainstalowałem oczywiście wersję x86 jak widać powyżej, niestety bez efektu.



Microsoft .NET Framework też w dobrej wersji.

Edit: Jak uruchamiam grę przez link z instalacji BG2, to gra się odpala i działa dobrze (poza czarnymi pasami po bokach ekranu - problem pewnie z rozdzielczością).



Bez dostępu do menu nie będę mógł korzystać ani z aktualizacji ani z konfiguratora, więc to tylko połowiczne rozwiązanie problemu. :/
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1723
Podziękowania: 802/111
Wysłany: 2019-10-03, 15:12   

Załącz raport.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AlienStalker 

Posty: 174
Podziękowania: 2/12
Wysłany: 2019-10-03, 16:06   

W którym miejscu znajdę taki raport?

Cytat:
dradiel napisał/a:
Skoro menu się odpala, to wciśnij raportowanie błędów i plik #???.7z, który się utworzy w głównym katalogu gry podeślij mi e-mailem.

Ale przecież u mnie menu się nie uruchamia. ;)
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
thikim

Posty: 20
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2019-10-03, 16:54   

U mnie dopiero instalacja jakiegoś innego programu - który zawierał różne biblioteki między innymi Framework - pomogło.
Mimo iż wcześniej miałem najnowsze wersje. Tu jest bardziej skomplikowana sprawa.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1723
Podziękowania: 802/111
Wysłany: 2019-10-03, 21:13   

Faktycznie zaćmienie :) To zrób print screen katalogu głównego gry.

Edit:

Albo lepiej w katalogu głównym gry wykonaj polecenie:
dir /s /o:g /o:n /-c >> lista.txt

i przyślij mi plik lista.txt
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group