Mam mały problem, otóż jestem już praktycznie na końcu akcji na wyspie (ubiłem ojca + 2 synów, wskrzesiłem Kachiko, zebrałem fanty) ale nie wiem jak się wydostać z wyspy, Wg solucji ktoś powinien do mnie zagadać ale przemierzyłem wszystkie lokacje od miejsca wskrzeszenia Kachiko do świątyni w której przebywa Najoki i nikt nie chce ze mną rozmawiać.
Proszę o porady :)
EDIT:
Faktycznie, przegapiłem ten fragment w solucji, udało się, wielkie dzięki za pomoc:)
Ostatnio zmieniony przez chris212 2014-01-27, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Posty: 5143 Podziękowania: 469/316 Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2014-01-27, 20:40
Masz kamień strażniczy? Jeśli tak, to wróć do Jaskiń, poziom II (tak to umownie nazwalismy) - tam gdzie były te nieumarłe (ghasty itd.) teraz jest wyjście wiodące na powierzchnię wyspy
Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)
Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie? (...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne.... (...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć...Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze. Lost Illusions Tavern Impressiones maiores || (post)Impressiones Cattæ | Impressiones Ænigmællæ | Impressiones Foliællæ Corpus Tuum (18+) | Impressiones Rosellæ || Impressiones maximæ || Impressiones amorosæ | Anti- et postimpr. amorosæ
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Witam.
Mam taki pewny problem z modem. Otóż, udało mi się przejść całą wyspę z dobrym zakończeniem (Kachiko i Yoshimo razem, mają dobre charaktery itp). Problem, zaczyna się w Lochach pod Czarowięzami, kiedy niby ma się odezwać Kachiko w sprawie zdrady Yoshimo. Nie ma żadnej rozmowy, nic się nie zmienia.
Próbowałam przyspieszyć kodem, też nic, więc przeniosłam akcję do rozdziału 6 (również kodem) wchodzę na cmentarz - Bodhi się nie pojawia, a kiedy idę do Arana w sprawie pomocy z walką, wyskakuje rozmowa dotycząca wyruszenia do Brynllaw.
P.S: Ile jest rozmów z Valygarem? (moja postać ma z nim romans jak i zarówno z Anomenem, ale żadnego konfliktu nie było, ani nic).
Zaraz mnie szlag jasny trafi. Jestem w momencie w którym Nakanashi popełnia samobójstwo, Yoshimo prosi mnie o wskrzeszenie Kachiko, klikam na jej ciało i...nic. Nic się nie dzieje. Nie mam też żadnego zwoju którym miałbym ją wskrzesić (używam swojego, zwykłego ale to nic nie daje). Jakieś pomysły ?
mam zagwozdkę - w lochach irka wysłałem yoshimo do gospody. kachiko wziąłem. Gdy dotarłem do diademu i chciałem przyłączyć yoshimo to ten nic - "Nie ma nic do powiedzenia" . No to odłączyłem Kachiko - niby miała pobiec do Morskiej Zdobyczy, i spróbowałem z Yoshimo ponownie - jest ok, no to idę po Kachiko i... nie mogę jej znaleźć ;/
Jeśli grasz w WoBG to raczej pisz w dziale WoBG. Przypuszczalnie już jej nie znajdziesz. Obstawiam, że na 90% nie jest to problem moda, pewnie padłeś ofiarą błędu silnika gry dotyczącego przenoszenia postaci pomiędzy obszarami. Z ciekawości zajrzałbym nawet do Twojego sejwa, bo zastanawiam się jak z tym błędem walczyć, a unikanie tych poleceń w skryptach nie zawsze jest niestety rozwiązaniem.
ok, sytuacja trochę wyszła z mojej winy. Kachiko znika - ale to wina płaszcza niewidzialności, który jej zostawiłem :D
Ale mimo to błąd istnieje, i chyba jest to wina wobga faktycznie (ale piszę już tutaj, bu tutaj zacząłem).
Jak się ma Kachiko i chcemy przyłączyć Yoshimo, to Yoshimo nie ma nic do powiedzenia..
Jak odłączymy Kachiko poza Diademem, Yoshimo da się przyłączyć (dialog normalny) ale jak pójdziemy po Kachiko to "Nie ma nic do powiedzenia"
Jak Kachiko zostanie odłączona w Diademie, następnie próbuje przyłączyć Yoshimo, to ten gada jakby już spotkał Kachiko i szuka statku (nieudanie) i wtedy obydwoje naraz się przyłączają.
Jakby jakaś zmienna za ich spotkanie i początkową gadkę się ustawiła na wykonaną.
Zacząłem grać w Tortured Souls (gwoli ścisłości - BG2+ToB z eXtra Klasyki Gold i na to instaluję TS i zupełnie nic więcej) i już na początku, przy wyjściu z Lochów Irka okazało się, że coś jest nie tak - Kachiko nie ma głosu.
Popatrzałem i poszperałem trochę (choć się nie znam) i mam wrażenie, że coś jest nie tak z odpalanym pod koniec instalacji moda plikiem TSAreasSounds.bat - powinien on między innymi uruchomić oggdec.exe, by przekonwertować ogg na wav - i zasadniczo tego oggdec-a uruchamia, ale wcześniej ma problem z przekopiowaniem oggów do tymczasowego katalogu. Ten fragment kodu w TSAreasSounds.bat wygląda następująco:
Tego "xcopy" najwyraźniej nie rozumie, bo podczas instalacji wywala
Cytat:
Nazwa 'xcopy' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
Nazwa 'xcopy' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
Nazwa pliku jest powtórzona, albo
nie można odnaleźć pliku.
Liczba skopiowanych plików: 1.
Could not find '*.ogg': Nie można odnaleźć określonego pliku.
W sumie ma chyba też jakieś inne problemy, bo według komend powinien chyba zbiffować zawartość tych tymczasowych katalogów TS-xxx (których jest chyba ok. 10 - ale wcale nie wszystkie się wypełniają, co najwyżej 2-3. Kolejny błąd?) a same katalogi usunąć - tymczasem biffuje jedynie TS-ARE, reszta tych tymczasowych katalogów zostaje.
Już sam nie wiem, czy to u mnie coś nie tak (a jeśli, to co i dlaczego?), czy to jakaś ogólna niedoróbka w pliku - ale wówczas błąd występowałby u wszystkich, jakoś nie wierzę, by nikt na to dotąd nie zwrócił uwagi...
Czy ktoś znający się nieco w strukturze takich .bat-ów mógłby wskazać, o co tu chodzi (i czy da się to łatwo naprawić)? A może tu chodzi o coś zupełnie innego? Z góry dzięki, jeśli ktoś będzie miał pomysł na rozwiązanie problemu :)
Prawdę mówiąc już się poważnie zastanawiam, czy warto się z tym teraz męczyć, czy lepiej TS odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość (bo skoro z takimi duperelkami jak pliki dźwiękowe są problemy, to czy nie wystąpią później jakieś o wiele poważniejsze, uniemożliwiające grę itp.?), a na razie pograć z innymi modami.
_________________ If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element
Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu
Pytanie. Ile zawartości ma Yoshimo w ToB? Mam zainstalowane TORTURED SOULS v6.10 BP. Aktualny 7.06 TS z paczki Vlad's Compilation jest po prostu karkołomne do zainstalowania bo wymaga Baldurdash fixes który gryzie się z BG2FixPack. Dla potomnych najnowsze Tortured Souls wersja v7.04 i wyżej sprawia że Yoshimo nie opuszcza grupy po wyjściu z Podmroku.
_________________ Pod żadnym warunkiem nie usuwać mi warna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum