Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z ustawieniem rozdzielczości gry
Autor Wiadomość
antybor47 

Wiek: 35
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 20:06   

To może poczekam na naprawioną kartę graficzną albo spróbuje EE
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 44
Posty: 503
Podziękowania: 114/142
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-04-12, 20:13   

No właśnie, a próbowałeś uruchomić aplikację BGConfig, którą masz w plikach Baldur's Gate 2? Jeśli Ci się uda, to popróbuj zaznaczać dostępne tam opcje, może któraś pozwoli Ci w końcu uruchomić grę.
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
antybor47 

Wiek: 35
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 20:22   

To raczej problem z widescreen mod albo z skalowaniem w karcie graficznej
inne gry są raczej w porządku - sprawdziłem, że przy innych, że także pojawia się komunikat o niienatywnej rozdzielczości, ale tam komunikat ma normalny rozmiar, a w WoB też jest kilka razy większy i powiększony
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-04-12, 21:01   

Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości, żeby instalacja WoBG zakończyła się pokazaniem, że jest to wersja 1.77.
Instalacja zakończy się pokazaniem wersji 1.78 lub w przypadku problemów z połączeniem z internetem gra się nie zaktualizuje, więc pokaże numer 1.68.
Obecnie nawet wersji 1.77 patcha nie da się pobrać. 02.04.2018 r. został zastąpiony wersją 1.78.

Moim zdaniem najbardziej prawdopodobny jest problem z UAC lub z modułem ochrony plików z programu antywirusowego. Patchowanie wymienia pliki odpowiedzialne za rozdzielczość oraz modyfikuje plik bgmain.exe i przypuszczam, że nie dochodzi do ich podmiany z powodu restrykcji na Twoim komputerze.

Poza tym prześlij raport. Może coś da się z niego wywnioskować bardziej szczegółowo.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
antybor47 

Wiek: 35
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 21:06   

Jutro spróbuje ponownie zainstalować z wyłączeniem UAC.
Mam jeszcze pytanie czy można jednocześnie zainstalować na komputerze WoB z klasycznych wersji i enhanced Edition, czy też będą one w konflikcie?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-04-13, 04:58   

Nie tylko UAC, ale i ochrona plików z programu antywirusowego, np. coś takiego jak HIPS z Comodo. Poza tym tak swoją drogą, to nie zainstalowałeś chyba gry Baldur' Gate II w katalogu Program Files?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainstalować oryginalnego baldura oraz EE. To w zasadzie są dwie różne gry, żadnego konfliktu nie będzie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
antybor47
antybor47 

Wiek: 35
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-14, 20:47   

Zapomniałem wyłączyć UAC - wygląda na to, że wszystko działa
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Sanguis 


Wiek: 25
Posty: 75
Podziękowania: 6/43
Wysłany: 2018-10-17, 12:58   

Mam problem z rozdzielczością gry. Ustawiłem w konfiguracji preferowaną rozdzielczość, ale po odpalaniu nie widzę intra i filmików z logami producentów. Po ich przejściu na ekranie mam tylko lewy dolny róg menu.

System: Windows 10. Nie instalowałem w program files. Ścieżka to F/Gry/WOBG/BaldursGate II/WOBG.exe

@edycja

Ustawiłem w oryginalnym konfiguratorze nieoficjalny tryb 1280 x 960. Pomogło. Już widzę menu główne, ale jest bardzo krzywo. Co najlepsze - nie mogę wrócić do poprzedniego stanu - tj. zmiana w oryginalnym pliku konfiguracyjnym już nic nie daje. Konfigurator instalatora tak samo odmawia posłuszeństwa.

Próbowałem wyłączyć antyvirusa i UAC. Bez efektu

@edycja
Cholera, zły temat. Niestety posta już usunąć nie mogę.
Jakby ktoś mógł przenieść:
http://athkatla.cob-bg.pl...er=asc&start=60

@edycja
Już wiem dlaczego konfiguracja rozdzielczosci w oryginalnym konfiguratorze działała. Załączyłem przez przypadek tryb okienkowy. W trybie pełnoekranowym nadal widzę tylko lewy dolny róg, bez względu na rozdzielczość jaką ustawię.

Skalowanie DPC i tryb zgodności udaje się uruchomić (i wszystko działa tylko na predefiniowanych rozdzielczościach w konfiguracji). Przy czym: czy ekran ładowania ma tak wyglądać?
https://www.imageupload.co.uk/image/TEEw


Przy próbie ustawienia innej rozdzielczości (nie predefiniowanej) wraca początkowy problem: widzę tylko lewy dolny róg.

@edycja
Gra wariuje, przy próbie ustawienia 1366 na 768 już nie widzę lewego dolnego rogu, a mały obrazek w środku ekranu.

#14754.7z
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 92,92 KB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-10-17, 15:09   

Co powoduje problemy z rozdzielczością na Twoim komputerze nie mam pojęcia. Musisz pobawić się niestety ustawieniami karty graficznej i znaleźć co powoduje problem na Twoim komputerze.

dradiel napisał/a:
Na w-gui nie będę rozciągał ekranów ładowania i zapisu na cały monitor. Pliki graficzne obwódki ekranów w-gui nie zostały na taką ewentualność przygotowane. W związku z tym ekrany te skalowane są tylko w poziomie. Gdybym to zrobił również w pionie w rogach ekranu kiepsko by to wyglądało, w związku z tym na dole zostawiam wcześniejszy widok np. mapę.


Tak, ekrany wczytywania i zapisu tak mają się wyświetlać, o czym pisałem przy okazji patcha 1.76.

Edit:

Sanguis napisał/a:
Ustawiłem w oryginalnym konfiguratorze nieoficjalny tryb 1280 x 960. Pomogło. Już widzę menu główne, ale jest bardzo krzywo. Co najlepsze - nie mogę wrócić do poprzedniego stanu - tj. zmiana w oryginalnym pliku konfiguracyjnym już nic nie daje. Konfigurator instalatora tak samo odmawia posłuszeństwa.


Nie używa się opcji zmiany rozdzielczości z oryginalnej konfiguracji. To jest teraz pewnie źródłem Twoich problemów. WoBG zawiera widescreena i rozdzielczością można sterować wyłącznie za pomocą menu WoBG.

http://baldur.cob-bg.pl/wobg/faq-wobg

Cytat:
Opcja pierwsza „Oryginalna konfiguracja” uruchamia plik BGconfig.exe. Trzeba pamiętać, że za jej pomocą nie można już zmieniać rozdzielczości gry.


Edit2:

Spróbuj w sekcji Program Option w baldur.ini dodać dwie linijki na końcu:
Screen Position X=185
Screen Position Y=0
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Sanguis 


Wiek: 25
Posty: 75
Podziękowania: 6/43
Wysłany: 2018-10-17, 17:05   

Nie pomogło.

Sprawa wygląda następująco:

Gra wygląda dobrze tylko w rozdzielczości 1920/1080 (niestety, nie odpowiadają mi małe ikonki)

Zrobiłem poglądowe printscreeny. O dziwo w 1366x768 nie zapisała się czarna obwódka (dodałem ją w paintcie dla poglądu).

Wygląda jakby ekran się skalował do 1920/1080, a następnie sam obraz gry do wybranej rozdzielczości. Próbowałem zmienić natywną rozdzielność pulpitu - nie dało to efektu.

Sprzęt to lenovo y700, 15,6 cali.

@edycja
Jak ustawiam rozdzielczość na 1536x864 to widzę tylko lewy dolny róg.




@edycja

Dobra, poddaję się. Pewnie jakoś się przyzwyczaję do 1920/1080. Najbardziej w sumie irytują ładowania lokacji, gdzie połowa ekranu ładowania zostaje z poprzedniej lokacji

2.jpg
1366x768
Plik ściągnięto 5 raz(y) 461,7 KB

1.jpeg
1600x900
Plik ściągnięto 3 raz(y) 588,65 KB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-10-17, 17:44   

Z opisu wynika, że rozdzielczość natywna tego laptopa to 1920 na 1080, więc może to problem z niższymi rozdzielczościami sterownika, który jest w laptopie.

Próbowałeś coś zmienić tymi opcjami z panelu nvidia?
https://www.4shared.com/p...Iee/nvidia.html
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Sanguis 


Wiek: 25
Posty: 75
Podziękowania: 6/43
Wysłany: 2018-10-17, 17:48   

Tak, doszedłem do tego. Problem w tym, że moja karta jest dedykowana, a rozdzielczość obsługuje zintegrowana. Innymi słowy: nie mam tam tych opcji. Próbowałem zmienić skalowanie w intelowskiej, czy odpalić z dedykowaną. Bez sukcesu.

@edit
Inne gry wyświetlałem w niższej rozdzielczości i nie było problemu.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-10-17, 17:59   

Nigdy nie używałem grafiki Intela, więc trudno mi co więcej poradzić. Masz tam w opcjach grafiki Intela coś takiego?


Cytat:
1. Przejdź do panelu sterowniczego grafiki Intel HD.
Pulpit -> Prawy przycisk myszy -> Właściwości grafiki...

2. Dokonaj wyboru skalowania pełnego ekranu.
Odpowiednio w panelu: Wyświetlacz -> Skalowanie -> Skaluj pełny ekran -> Zastosuj.

Aby przetestować działanie skalowania, wybierz rozdzielczość o proporcji 4:3 - np. 1024x768. Obraz powinien zostać rozciągnięty na cały ekran.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Sanguis 


Wiek: 25
Posty: 75
Podziękowania: 6/43
Wysłany: 2018-10-17, 18:09   

Próbowałem już tego. Niestety, ekran gry się nie rozciąga.

Swoją drogą: w 1920x1080 to jest prawidłowe wyświetlanie ekranów ładowania?

123.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 413,77 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2018-10-17, 18:16   

Sanguis napisał/a:
Swoją drogą: w 1920x1080 to jest prawidłowe wyświetlanie ekranów ładowania?


Kilka postów wyżej już odpowiedziałem na to pytanie, ten z 16.09.

dradiel napisał/a:
dradiel napisał/a:
Na w-gui nie będę rozciągał ekranów ładowania i zapisu na cały monitor. Pliki graficzne obwódki ekranów w-gui nie zostały na taką ewentualność przygotowane. W związku z tym ekrany te skalowane są tylko w poziomie. Gdybym to zrobił również w pionie w rogach ekranu kiepsko by to wyglądało, w związku z tym na dole zostawiam wcześniejszy widok np. mapę.


Tak, ekrany wczytywania i zapisu tak mają się wyświetlać, o czym pisałem przy okazji patcha 1.76.


Co do skalowania ekranu, więcej pomysłów już nie mam.

Edit:

Swoją drogą, ja zawsze gram w rozdzielczości 1920 na 1080 :) Wolę wysokie rozdzielczości od niskich.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Sanguis
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group