Poprzedni temat «» Następny temat
EET - problemy techniczne
Autor Wiadomość
Zal 

Wiek: 24
Posty: 19
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2017-09-16, 15:31   

Mam kolejne pytanie.
Zainstalowałem BGEE, BGEE SoD i BGEE 2 kupione z Beam Dog. Następnie zainstalowałem spolszczenie do BGEE, po czym zgodnie z instrukcją przystąpiłem do instalacji pierwszego komponentu EET i tu pojawia się problem, gdy mam wpisać w czarnym oknie ścieżkę instalacji, pojawia się błąd i informacja, żeby wybrać ścieżkę poprawnie lub że istnieje błąd instalacji. Ścieżkę wpisywałem na pewno dobrze i ręcznie i kopiując. Nie wiem teraz jak dokończyć instalację całości, jak zrobić instalację EET?

Chciałem dodatkowo zapytać, czy można jakoś zwiększyć rozmiar okna gry (rozdzielczości?)? Bo mam grubą czarną ramę i nie mogę znaleźć opcji, które pozwalały by przejść na pełen ekran.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 545
Podziękowania: 68/112
Wysłany: 2017-09-16, 17:28   

Może podrzuciłbyś screena z wpisaną ścieżką (przed jej potwierdzeniem) - to chyba jedyny punkt, który może tu generować problemy. Pamiętaj, że niektóre programy wymagają pisania ukośników w drugą stronę.
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zal 

Wiek: 24
Posty: 19
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2017-09-16, 17:35   

Próbowałem z ukośnikami w drugą stronę i jest tak samo - nie działa. Załączam screen.

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 545
Podziękowania: 68/112
Wysłany: 2017-09-16, 17:39   

Na pewno masz to w "luźnym" katalogu, a nie np. w Program Files? W ogóle najlepiej jest instalować na innych partycjach, a jeśli już na systemowej to we wspomnianym katalogu Program Files.
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zal 

Wiek: 24
Posty: 19
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2017-09-16, 17:42   

Tak, mam w osobnym katalogu. Jak widać na grafice, mam folder BG EE, w którym są trzy foldery kolejne: BG EE, BG EE SoD i BG EE 2. Zgodnie z instrukcjami, moda EET rozpakowałem w folderze BG EE 2, na pewno w odpowiednim, bo sprawdzałem w innych to instalacja wówczas w ogóle nie chciała ruszyć.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 545
Podziękowania: 68/112
Wysłany: 2017-09-16, 17:48   

Racja, nie spojrzałem, że na górze jest ścieżka.
Zauważyłem, że on chce BG I z SoD, nie BG II, które mu serwujesz (co ma sens, bo i w klasycznym BG II chciał, by podac mu ścieżkę do BG I, BG II ma pod nosem). Chyba, że znowu na coś nie zwróciłem uwagi
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zal 

Wiek: 24
Posty: 19
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2017-09-16, 18:18   

Faktycznie. Podałem tę ścieżkę i zainstalowało. Tyle że jak odpalam EET i zaczynam robić postać, to jak są do wyboru rasy, klasy itd., to wszędzie jest "Invalid", bez żadnych opisów itd. (błąd ten dotyczy tylko BG EE i BG EE SoD, przy EE2 i EE2ToB jest wszystko okej). Więc musi być jakiś błąd. Zastanawiam się czy to nie jest wina źle zainstalowanego tłumaczenia (bo w openingu EE1 i EE SoD zamiast napisów też się pojawia "invalid", natomiast jak zmieniam EET na wersję angielską, to interfejs jest po polsku, ale napisy są po angielsku już poprawnie, czasem są po polsku ale też są poprawnie wówczas), ale nie wiem jak to sprawdzić i naprawić (po odinstalowaniu spolszczenia do EE1 te błędy nadal są). Spolszczenie BG EE instalowałem w folderze BG EE, zaraz po instalacji BG EE, SoD i BG EE 2, a spolszczenie do BG EE 2 instalowałem po pierwszym komponencie EET, a przed tym drugim, końcowym. Jeśli odpalam BGEE przez BeamDog, a nie EET to wszystko działa normalnie.

Zanim rozwiążę ten problem, chciałem też zapytać, czy mogę zacząć już grać w BG EE 1 i potem skopiować zapisy gry do EET, czy to pójdzie? I jak mogę zwiększyć rozmiar okna gry, by nie było czarnej, grubej ramy (chodzi chyba o rozdzielczość)?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Ajas 


Wiek: 28
Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-06, 22:07   

Ok, udało się zaimplementować język polski do BG2 EE, teraz skuszony połączeniem całości w jedno za pomocą EET napotkałem kolejny problem - po wypakowaniu plików do folderu z grą i odpaleniu instalatora. Początkowo było ok - wybór języka, nie otwieranie Read Me, zgoda na instalację - pojawił się problem w postaci takiego komunikatu:
https://images84.fotosik.pl/956/23f203146dc9cde9.png

O co może chodzić?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Cahir 
Pan Świtu


Wiek: 35
Posty: 759
Podziękowania: 123/30
Wysłany: 2018-01-06, 22:21   

Ajas, próbowałeś instalować zgodnie z instrukcją z pliku Readme ?
_________________
Then they summoned me over to join in with them
To the dance of the death.
Into the circle of fire I followed them
Into the middle I was led
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Ajas 


Wiek: 28
Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-06, 22:34   

Zgodnie z moją lichą wiedzą w tych tematach, to tak - podaję lokalizację BG1 C:\Program Files (x86)\GOG Galaxy\Games\BG1, a program nadal ponawia to samo pytanie. Proszę o wyrozumiałość jestem w tym na serio słaby :(
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 43
Posty: 393
Podziękowania: 96/127
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-01-06, 22:56   

Readme EET napisał/a:
Instalacja w folderze Program Files lub Program Files (x86) nie jest zalecana z powodu ewentualnych problemów z dostępem do plików (np. z powodu ustawień UAC).

Poza tym nie wiem, czy przypadkiem będąc klientem GoG Galaxy nie uniemożliwiasz sobie tej instalacji na dobre. Spróbuj pobrać grę i zainstalować ją na dysku w jakimś neutralnym folderze.
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak


Wiek: 47
Posty: 890
Podziękowania: 76/165
Wysłany: 2018-01-07, 11:10   

Cytat:
Zgodnie z moją lichą wiedzą w tych tematach, to tak - podaję lokalizację BG1 C:\Program Files (x86)\GOG Galaxy\Games\BG1, a program nadal ponawia to samo pytanie. Proszę o wyrozumiałość jestem w tym na serio słaby :(
Ajas napisał/a:
Ok, udało się zaimplementować język polski do BG2 EE, teraz skuszony połączeniem całości w jedno za pomocą EET napotkałem kolejny problem - po wypakowaniu plików do folderu z grą i odpaleniu instalatora. Początkowo było ok - wybór języka, nie otwieranie Read Me, zgoda na instalację - pojawił się problem w postaci takiego komunikatu:
https://images84.fotosik.pl/956/23f203146dc9cde9.png

O co może chodzić?

Nie instaluje się gier na dysku systemowym, bo wydaje mi się, że C to powinien być systemowy, idzie przecież zmienić miejsce do instalacji gry, każda platforma z grami ma to w swoich ustawieniach, tam masz komunikat żeby podać ścieżkę gry BG2EE, kopiujesz i wklejasz albo przepisujesz ręcznie i robisz co instalator każe, ale czy nie lepiej pisać to w temacie EET? Może wtedy Autor modyfikacji zareaguje? :razz:
screen:
_________________
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Ajas 


Wiek: 28
Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-07, 14:17   

Hej!

Zainstalowałem wersję BG1 EE (z SoD) oraz BG2 EE przez platformę GOG. Gra znajduje się na dysku D:\ niestety napotykam problem z instalacją EET za nic nie chce po podaniu ścieżki do pliku instalacyjnego BG1 EE kontynuować pracy :( Proszę o pomoc! :)

Pozdrawiam, Ajas :D

EDIT: Przeniosłem tutaj. Tematy w Komnacie K4thosa dotyczą samego programu, nie problemów z nim czy czymkolwiek innym. - M
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2018-01-07, 14:29, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 43
Posty: 393
Podziękowania: 96/127
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-01-07, 15:56   

Readme EET napisał/a:
W przypadku dodatku SoD zainstalowanego poza katalogiem BG:EE w czasie instalacji należy wybrać katalog SoD (folder z dodatkiem zawiera również wszystkie zasoby BG:EE)

Nigdy tego nie instalowałem, ale może powinieneś pójść tym tropem?

EDIT.
Cytat:
Instalator odrzuca podaną ścieżkę do Baldur's Gate: Enhanced Edition.

Możliwe że obecna instalacja BG:EE jest uszkodzona (brakujące/uszkodzone pliki) lub używasz wersji SoD kupionej w sklepie GOG lub Steam, bez wcześniejszej instalacji narzędzia modmerge. Weryfikacja poprawności instalacji odbywa się przez sprawdzenie obecności pliku "movies/sodcin05.wbm" w folderze z BG:EE. Spróbuj pobrać/zainstalować Baldur's Gate: Enhanced Edition od nowa. Możesz też spróbować podać ścieżkę do gry z poziomu wiersza poleceń, tak jak wspomniano w sekcji dotyczącej instalacji modu.

To musi być modmerge.
_________________
Slainte mhath!
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak


Wiek: 47
Posty: 890
Podziękowania: 76/165
Wysłany: 2018-01-07, 17:15   

Cytat:
memory napisał/a:
[

To musi być modmerge.
[/quote]
Tak. Jak Najbardziej. Uroki platform do gier.
_________________
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group