Poprzedni temat «» Następny temat
Poradnik instalacji Arcanum wersji PL na systemach Win 7+ 8+
Autor Wiadomość
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-10-15, 14:45   Poradnik instalacji Arcanum wersji PL na systemach Win 7+ 8+

Cytat:
Poradnik dotyczy instalacji Arcanum (najlepiej działa wersja z GOG), prawidłowego spolszczenia wraz patchem 1.0.7.4 (także po polsku) zawierającym poprawki fabularne i naprawiającym błędy, konfiguracji gry aby działała w wysokich rozdzielczościach dzisiejszych monitorów panoramicznych, a także sprawienia, by Arcanum działało z normalną prędkością. Bo to żenujące, że gra sprzed blisko 20 lat zamula na dzisiejszych ustrojstwach obsługujących fotorealistyczne gry w 4K :wink:
(dotyczy systemów operacyjnych Windows 7, 8, 8.1. Windowsa 10 nie mam, więc nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że również wszystko powinno pracować jak należy.


No to zaczynamy. :smile:

Krok pierwszy: pozyskujemy Arcanum. Najlepiej z GOGa. Kupując na GOGu wspieracie polską firmę.

Krok drugi: instalujemy Arcanum. Ale nie do domyślnego katalogu. Najlepiej na innej partycji, niż systemowa. Na przykład D:\Arcanum. Jeśli macie dysk nie podzielony na partycje to instalujcie np. na C:\Arcanum


Spolszczenie.

Pobieracie spolszczenie (jedyne słuszne i działające o "wadze" ponad 60MB):
https://archive.org/details/ArcanumSpolszczenie
I link bezpośredni do pliku: https://archive.org/download/ArcanumSpolszczenie/Arcanum%20-%20Spolszczenie.zip

Wypakowujecie zawartość paczki (Plik Arcanum - spolszczenie.exe) do katalogu głównego zainstalowanego przed chwilą Arcanum.
Znajduje się też tam enigmatyczna instrukcja istalacji. Oto jej treść:

Cytat:

1. Zainstaluj czystą grę angielską

2. Uruchom instalację spolszczenia

3 (jeśli gra pochodzi z GOG). Przenieś gdzieś pliki które (instalator spolszczenia) będzie wskazywał program jako "unkown".

4. Zakończ instalację spolszczenia

5 (jeśli GOG). Przenieś z powrotem te pliki, których nie utworzył instalator wersji PL


Kilka słów wyjaśnienia.
Po uruchomieniu instalatora pokaże Wam się takie okienko:



Ścieżka domyślna jest raczej niewłaściwa, więc klikacie trzykropek na prawo od czerwonego zaznaczenia i wybieracie katalog w którym macie zainstalowaną grę.

Następnie klikacie "Dalej" i otrzymacie taką "niespodziankę". Nie pierwszą i nie ostatnią.




A zatem mamy jeden z trudniejszych etapów ujarzmiania Arcanum.
Utwórzcie sobie na pulpicie nowy folder. Nazwijcie jakoś, np. Arcanum temp. I niech będzie pod ręką.
Do niego będziemy przenosić pliki, których nie rozpoznał instalator spolszczenia.
Następnie uruchamiacie jakiś menadżer plików, np. Eksplorator Windows, przechodzicie do katalogu z grą i w lokalizacji podanej przez okienko z komunikatem, które Wam wyskoczyło znajdujecie podkreślony na czerwono plik.
Klikacie na nim prawym przyciskiem myszki (PPM) i z menu wybierzcie "Wytnij". Następnie przechodzicie do folderu, jaki przed chwilą utworzyliście i tam w wolnej przestrzeni znów klikacie PPM i wybieracie "Wklej"

Plik "Arcanum.exe" został niniejszym usunięty z katalogu gry i przeniesiony do tymczasowego folderu, jaki utworzyliście na pulpicie.

(Ponieważ jestem graczem starej daty, to nigdy nie przyzwyczaiłem się do korzystania z eksploratora windows jako menadżera plików, i od zawsze do manipulacji plikami na dysku korzystam z Total Commandera. Wygodniejszy, szybszy i w ogóle :smile: )

Wracamy.
Gdy już pierwszy plik został przeniesiony, klikacie przycisk OK na komunikacie instalatora, następnie "Dalej" i znów trzeba będzie powtórzyć procedurę. I to kilka razy.

Oto lista plików do przeniesienia łącznie z pierwszym:

Arcanum.exe
Arcanum4.dat
Arcanum PATCH0 (UWAGA! Ten plik znajduje się w podkatalogu MODULES, Czyli np. D:\Arcanum\modules\
Arcanum.txt
Sierra.inf
SierraUp.cfg
WorldEd.exe

Teraz klikacie przycisk "Start" i ta-dam - instaluje się pełne spolszczenie.
Po zainstalowaniu klikacie "Wyjśćie" i z powrotem kopiujecie przeniesione wcześniej pliki na swoje miejsce.

ALE UWAGA! Tylko TE, których instalator spolszczenia NIE UTWORZYŁ

Już teraz możecie uruchomić grę i sprawdzić, że wszystko jest po polsku. Tyle, że gra jest w archaicznej rozdzielczości i skandalicznie wolno działa. Na moim procesorze i3 2.5GHz zaledwie 5-15 fps.

(Jeśli macie dużo miejsca na dysku, możecie teraz zrobić kopię zapasową zainstalowanego i spolszczonego Arcanum. W razie gdyby coś dalej poszło nie tak, to nie trzeba będzie powtarzać wszystkich powyżej opisanych działań.)


Zaczynamy proces "unowocześniania" Arcanum. :)

Pobieracie i instalujecie mapy HD:
http://www.mediafire.com/...HQ_Townmaps.exe

Audiofile mogą także pobrać i zainstalować pliki z wysokiej jakości muzyką z gry. Ja nie instalowałem.
http://download1350.media...Q_Music_MP3.exe

Następnie pobieramy i instalujemy program umożliwiający uruchomienie Arcanum w wysokich rozdzielczościach. Podobno nawet w 4K. Nie mam takiego monitora więc nie sprawdzałem.

http://www.mediafire.com/...HighRes1.1a.exe

Wyskoczą Wam kolejno takie okienka:



Powyższe pyta, czy wyświetlić plik "Readme" - jak chcecie. To nic nie robi poza wyświetleniem informacji o programie,

Wciskacie, zależnie od decyzji, klawisz Y jeśli chcecie wyświetlić "Readme" lub N jeśli nie i potwierdzacie klawiszem ENTER.


UWAGA! Następny etap związany z wpisywaniem rozdzielczości Waszego ekranu. Proszę UWAŻNIE sprawdzić jaką rozdzielczość ma Wasz monitor i zapisać sobie. Można "analogowo" na karteczce z papieru :).
Proszę też bardzo UWAŻAĆ podczas wpisywania w poniższych krokach owej rozdzielczości, bo w przypadku pomyłki trzeba będzie ten proces powtarzać!




Teraz klikacie oczywiście I i potwierdzacie ENTER.



Powyższe okienko pyta o szerokość Waszego ekranu, czyli rozdzielczość poziomą. Ja używam monitora zewnętrznego podpiętego do laptopa i ten monitor ma rozdzielczość 1440x900 pikseli, więc ja wpisuję 1440, a Wy rozdzielczość poziomą Waszego monitora. I oczywiście potwierdzamy ENTERkiem.



To samo, tylko że teraz rozdzielczość pionowa, czyli wysokość w pikselach. U mnie, jak wyżej wspomniałem, 900 i ENTERek

(Bardzo dużo laptopów ma rozdzielczość 1366x768)




Powyżej program pyta, czy zainstalować "kompaktowe" elementy GUI w grze. Chodzi o to, żeby elementy takie jak pasek zdrowia, podręcznych przedmiotów itp zajmował jak najmniej miejsca na ekranie gry. Mi się to nie podoba więc nie instalowałem. Po ewentualnej instalacji tego modułu można przełączać się w grze między tradycyjnym wyglądem GUI a minimalnym bodajże za pomocą klawisza F10.

(P.S. Najprawdopodobniej bez względu na wybraną opcję "kompaktowe GUI" i tak się instaluje. Włącza i wyłącza się je klawiszem F10. Czasem można trafić go przez przypadek i gra może wydać się zawieszona. Jeśli tak się stanie należy wcisnąć raz lewy klawisz ALT i poruszyć myszką. Jeśli kursor gry działa to znaczy, że wszystko jest w porządku.)




Powyżej pytanie czy chcemy większą czcionkę w oknach rozmów postaci. Oczywiście chcemy. Chyba, że chcecie grać z nosem w monitorze, żeby rozczytać malutkie literki dialogów...
Klikamy więc klawisz I i potwierdzamy ENTERkiem.



Powyższe okienko pyta o wielkość tej większej czcionki. Ja używam 18, więc klikam naciskam klawisz 2 na klawiaturze i zatwierdzam... wiecie już jak :)



Powyżej pytanie, czy chcemy większą czcionkę w dzienniku gry. Oczywiście, że chcemy! Wciskamy klawisz I i zatwierdzamy.

Okienko teraz powinno wyglądać tak:




Ostatni raz ENTER żeby wyjść z instalatora HD.

I to koniec robienia HD. Prawie... Bo "HD" już w grze jest. Ale gra będzie jeszcze bardziej mulić, czyli działać bardzo wolno.


A zatem przechodzimy do ostatniego etapu. Damy KOPA na rozpęd grze :)

Z tej strony pobieramy paczkę która się nazywa ie-ddrawfix.zip klikając czerwonawy obrazek ze strzałeczką i napisem: "Download Now!".
Po pobraniu rozpakowujemy gdzieś zawartość, ale nie do katalogu z Arcanum!. Następnie wchodzimy w kolejne katalogi zawarte w paczce. Ścieżka wygląda tak:

ddrawfix\wined3d\

tam znajdują się 3 (trzy) pliki:
- ddraw.dll
- libwine.dll
- wined3d.dll

I właśnie te trzy pliki kopiujemy do głównego katalogu z grą Arcanum, jak w moim przykładzie: D:\Arcanum\
(plik ddraw.dll już się znajduje w grze, więc go nadpisujemy nowym z paczki)

Prawie koniec.
Zostało nam - a w zasadzie Wam - zmodyfikować skrót uruchamiający grę.
Bez tej modyfikacji gra "kopa" nie dostanie i nadal będzie zamulać!


Po instalacji gry powinniście mieć na pulpicie Windows skrót do Arcanum. Klikacie na nim PPM (prawy przycisk myszki) i z menu wybieracie "Właściwości". Ukaże Wam się mniej więcej takie okienko:



Interesuje Was zawartość nad czerwoną kreską. Należy ją zmodyfikować o kilka parametrów.

Uzupełniona treść ma wyglądać tak:

Cytat:
"D:\Arcanum\Arcanum.exe" -no3d -scrolldist:0 -scrollfps:60 -doublebuffer


Oczywiście ścieżka do pliku exe ma być właściwa dla Waszej instalacji Arcanum.

(dlaczego takie podkreślenie, patrz ten wpis)

Klikacie "Zastosuj" i "OK" po czym możecie zachwycać się Arcanum w wersji z XXI wieku :)

Tak Arcanum wygląda u mnie:







Wszystkie powyższe obrazki można kliknąć, by je powiększyć.

P.S. Jeśli wolno, to w ramach podziękowań zajrzyjcie na mój kanał youtube, na którym robię serię "Zagrajmy w Planescape: Torment Enhanced Edition". Może zostawcie jakiś komentarz. A jak się komuś spodoba, to może dać łapkę w górę.

Dziękuję.
https://www.youtube.com/w...5&v=fxBgpP_ti6c


EDIT: Zapomniałbym!!!

Nie gwarantuję, że Arcanum będzie działać z normalną prędkością (bez zamulania) na laptopach, które posiadają jedynie zintegrowaną kartę graficzną Intela. Szczególnie Intel 3000 z tego co wiem ma problemy ze starymi grami. Np. mój starszy lapek z integrą Intel 3000 nie chce puścić z normalną prędkością Baldursów. Ani starych ani Enhanced Edition.

Mój obecny laptop ma dwie karty graficzne. Zintegrowaną Intela 4000 i GF GF730m. Arcanum po powyższych modyfikacjach mogę uruchomić zarówno na integrze jak i na GForce'ise i działa identycznie, czyli wyśmienicie.

Natomiast wszystkie nowoczesne komputery stacjonarne z normalnymi kartami graficznymi powinny bez problemu uruchamiać Arcanum po opisanych powyżej w poradniku działaniach.

EDIT: Przypominam o edycji postów (zamiast pisania nowych, jeśli upłynęło mniej niż 24, w uzasadnionych przypadkach 12 h) - M


Dobrze. Będę pamiętał. :)

UAKTUALNIENIE.

Dotyczy wgrania polskiej wersji ważnego patcha 1.0.7.4 i zdjęcia ograniczenia poziomu rozwoju
postaci w grze.


Zanim zaczniecie nalegam, żebyście zrobili sobie kopię zapasową całej zainstalowanej i zmodyfikowanej do tej pory gry.
Zajmuje niewiele ponad 1.4GB. W obecnych czasach i pojemnościach dysków twardych to nie powinno sprawiać problemu.
U mnie procedura opisana poniżej zadziałała od pierwszego razu.
Ale sami wiecie...

Pobieracie plik wprowadzający po polsku poprawki patcha 1.0.7.4 do Arcanum jakie utworzyliśmy w wyżej opisanej części poradnika.
Plik w linku: http://download938.mediaf...m+1.0.7.4PL.rar

Rozpakowujecie zawartość do katalogu z grą, uruchamiacie i instalujecie.

Po instalacji i próbie uruchomienia pojawia się "ZONK". Gra woła o płytę CD w napędzie!!!
No jak!!! Skoro mamy oryginał kupiony w wersji cyfrowej na platformie GOG!
Niestety dystrybutor gry tu nie pomoże.

Tu z pomocą przychodzi paczuszka zawierająca zmodyfikowany plik Arcanum.exe (przestanie krzyczeć o płytę) i pliki zdejmujące ograniczenie zdobywanego poziomu naszej postaci.
Można osiągnąć 126 poziom postaci.

Paczka w linku: https://megawrzuta.pl/files/a29decd708ac96e7f869973a28d3dedc.zip

Zawartość paczki wypakowujemy (zachowując strukturę katalogów) do głównego katalogu gry.

UWAGA!
Po tym wszystkim trzeba jeszcze raz skonfigurować duże rozdzielczości dla gry.
Robimy to uruchamiając plik HighRes.bat znajdujący się już w katalogu głównym zainstalowanego Arcanum.
Po prostu powtarzamy kroki opisane wyżej, z tym że w kolejnych opcjach wybieramy na klawiaturze literkę R jak Reinstall.


PAMIĘTAJCIE, żeby grę uruchamiać ze zmodyfikowanego o dopisane parametry SKRÓTU z pulpitu. Jeśli spróbujecie uruchomić bezpośrednio z pliku Arcanum.exe to gra Wam się wywali w czasie startu.

To wszystko. Nowszego Arcanum już się chyba nie da zrobić.

Pozdrawiam wszystkich miłośników Arcanum i innych kultowych gier cRPG.


EDYCJA:Dodatkowe treści informacyjne, poprawa literówek, i ostatni(?) szlif językowy poradnika.
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2017-11-03, 14:46, w całości zmieniany 9 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Meisarcha, memory, Cahir, ReddishSplash67, Nobanion, Kliwer, Aellernir, Vinci
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-10-15, 17:54   

Uwaga. Jeszcze dziś (15 października 2017) przed godziną 20:00 opublikuję uaktualnienie poradnika o doinstalowanie do już zrobionego Arcanum dodatkowego polskiego patcha 1.0.7.4PL.
W uaktualnieniu także wpis o zdejmowaniu ograniczenia zdobywanego poziomu rozwoju postaci.

-------------------------------------
Poradnik uaktualniony i skończony.
Uaktualnienie znajduje się końcowej części pierwszego wpisu.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-11-02, 16:28   

Witam ponownie.

Pomyślałem sobie, że dobrze by było domknąć Poradnik niejako klamrą spinającą i udowadniającą skuteczność Poradnika.
Klamrą tą niech będzie filmik, który nagrałem na laptopie, którego używam na codzień w domu do wszystkiego :smile:

Zobaczycie w nim okno, w którym pokazuję zainstalowany system i podstawowe parametry komputera, oraz uruchomienie i krótką demonstrację działającego u mnie Arcanum. Działającego po zastosowaniu wszystkich kroków opisanych w niniejszym temacie.

Proszę też zwrócić uwagę, że po wczytaniu stanu gry mam do czynienia z "kompaktowym GUI", które po chwili przełączam na oryginalne za pomocą wciśnięcia klawisza F10. tu następuje chwilowy "zwis" gry. Jak wspominałem w poradniku trzeba w takim przypadku jeden raz wcisnąć lewy ALT na klawiaturze i gra wraca do normalnej pracy.

Link do filmiku:
https://youtu.be/vLpPuzwqjTM

To wszystko.

Jeszcze raz pozdrawiam i życzę miłych chwil z tą wspaniałą arcy Grą.

Forged aka Forged_73 aka Dirty_Gold_Noob
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Nobanion
OlantoMagic 

Wiek: 23
Posty: 3
Wysłany: 2017-11-03, 13:20   

Hej, mam zakupioną pełną wersję gry Arcanum. Chciałam ją teraz uaktualnić żeby pograć na laptopie, i odświeżyć sobie wszystko. Starałam sie robić wszystko krok po kroku, ale po uruchomieniu gry pojawia mi się to:

W ogóle nie mogę poruszyć kursorem i wszystko się zacina :/
Nie pojawił mi się też skrót gry na pulpicie więc zrobiłam go sama.
Nie chce mi się w ogóle wkleić uzupełniona treść :
"D:\Arcanum\Arcanum.exe" -no3d -scrolldist:0 -scrollfps:60 -doublebuffer

Wychodzi mi takie powiadomienie:


Co mogłam zrobić nie tak?:/
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-11-03, 14:00   

Droga OlantoMagic.

Zawartość spoilera zawierała niepotrzebne w sumie pytanie.

Zrób zrzut ekranowy zawartości okna "Właściwości skrótu". Bowiem okienko komunikatu z błędem już mi coś sugeruje, ale chciałbym się upewnić, a nie mogę, bo właśnie ten komunikat błędu zasłania to, co chciałbym zobaczyć.

To znaczy po wystąpieniu błędu przesuń okienko z komunikatem o nim, tak żeby odsłoniło się to co jest pod spodem i dopiero zrób zrzut ekranowy i go tu zamieść.

Edycja:

JUŻ WIEM!!!

Źle wklejasz zawartość skrótu. Nie uwzględniłaś, że grę zainstalowałaś do: D:\Gry\Arcanum\

Oto poprawna - dla Twojej instalacji - zawartość do wklejenia do okienka skrótu:

Cytat:
"D:\Gry\Arcanum\Arcanum.exe" -no3d -scrolldist:0 -scrollfps:60 -doublebuffer


Mam nadzieję, że teraz będzie Ci wszystko działać jak należy.
W razie czego pytaj. Postaram się pomóc.
Pozdrawiam.


.
Ostatnio zmieniony przez Forged 2017-11-03, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
OlantoMagic 

Wiek: 23
Posty: 3
Wysłany: 2017-11-03, 14:55   

Dziękuje bardzo za pomoc, gra już działa bez problemu :D
Mam ostatnie pytanie. Znalazłam ciekawe portrety do Arcanum, i chciałabym je dodać do gry. Gdzie mogę je wstawić żeby działały? Bo kombinuje i mi nie wychodzi :/
https://chomikuj.pl/oktavius85/Mody*26Patch/Arcanum/Portrety

wkleiłam je do D: Gry -> Arcanum->data->Players
ale gra ich nie wczytuje.
  
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-11-03, 15:46   

OlantoMagic

Fajnie, że już wszystko działa.
Czy wgrywałaś wszystko z poradnika? Łącznie patchem 1.7.0.4. ?

Niestety nigdy nie próbowałem wgrywać portretów do Arcanum.
Nawet nie wiem w jakim formacie występują nazwy plików tego typu dla tej gry.
Z Chomika nie ściągnę, bo nie płacę tym gryzoniom. :lol:
Próbowałem znaleźć w innym miejscu internetu na szybko mod z portretami do Arcanum, ale poległem. Gdybyś wrzuciła paczkę z tymi portretami na jakiś cywilizowany serwer, żebym mógł je pobrać i przetestować, to być może mógłbym pomóc.

Aha. Uważaj na mody do Arcanum. Te ingerujące w fabułę mogą i na pewno popsują polonizację gry.
Portrety nie powinny.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
OlantoMagic 

Wiek: 23
Posty: 3
Wysłany: 2017-11-03, 16:01   

Wgrywałam wszystko, gra śmiga super! O wiele przyjemniej się gra teraz :D

Wrzuciłam plik z portretami tutaj:
https://megawrzuta.pl/download/2c0816831ed6de326c7f9acb8ed10676.html

Z modów chciałam tylko i wyłącznie te portrety wrzucić :D
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Forged 

Wiek: 44
Posty: 13
Podziękowano 9 razy
Wysłany: 2017-11-03, 16:18   

Śpieszę z odpowiedzią :smile:

Portrety działają :) i są nawet ładne.

Co trzeba zrobić?
Otóż zawartość paczki, czyli folder portrait należy rozpakować do katalogu data znajdującego się w katalogu głównym gry, czyli w Twoim przypadku do:

D:\Gry\Arcanum\Data\

Po tej operacji ścieżka powinna u Ciebie wyglądać tak:

D:\Gry\Arcanum\Data\Portrait\

Jeśli znasz język angielski, to w linku poniżej znajdziesz więcej informacji, między innymi tę:

Cytat:
Adding a custom portrait is possible in both the demo and full versions of Arcanum. The following instructions are intended for advanced users only.

User portraits are indexed from a message file called data\portrait\userport.mes that begins with message 1 (if the folder and file do not exist, go ahead and create them).


http://arcanum.wikia.com/wiki/Portraits

.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
sajok 
Przyjaciel Klanu

Wiek: 44
Posty: 230
Podziękowania: 26/39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-11-03, 16:36   

Skoro uaktywnili się miłośnicy Arcanum może zainteresuje Was to (sam dawno nie grałem w A. więc nie próbowałem jeszcze):
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=6371
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group