Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja modów
Autor Wiadomość
szwarc 

Wiek: 25
Posty: 41
Podziękowania: 8/8
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-04-02, 11:44   

Tak jest, mam zamiar instalować wybrane komponenty, np. z bg2 tweakpacka (teraz anthology) stackowanie strzał i klejnotów oraz maksymalne pż/poziom. Doświadczenie w intalacji modów mam niewielkie, bo chociaż ograłem około połowę z wymienionych to nigdy nie instalowałem ich tylu w takiej ilości naraz. Jestem zaskoczony wspomnianym tweaks anthology o którym wcześniej nie słyszałem (co nie dziwi biorąc pod uwagę datę publikacji) oraz wymogiem instalacji Ascension pod Longer Road, w które kiedyś grałem i na 85% Ascensiona nie instalowałem. Tak czy inaczej dziękuję, zastosuję się do porad i skorzystam z BWS.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
szwarc 

Wiek: 25
Posty: 41
Podziękowania: 8/8
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-04-23, 13:29   

Skończyłem dzisiaj za drugim podejściem instalację z użyciem BWS i jestem jak najbardziej zadowolony, dałem nawet więcej modów niż planowałem. Wg mnie najważniejszą zaletą programu jest wykrywanie niezgodności i braków między modami.

Nie udało się zainstalować Sellswords, Amber, Beyond the Law i jeszcze chyba 2 mniej mnie interesujących (nie wiem czy to wina instalatora, ręcznie mi się nie chciało tego próbować dodać), ale i tak jest dobrze. Musiałem też pobrać Big World Fixpack. Czyli jakieś 95% roboty program zrobił za mnie. Po pierwszej instalacji gra się zacinała na ekranie głównym (na mapie, ekwipunku i innych juz nie) - podejrzewam że to wina zawalonego folderu override, bo instalowałem oprócz megamodów prawie wszystko z kategorii npc i zadań. Za drugim razem zrobiłem selekcję i jest dobrze.

Gram od Cieni Amn i zdziwiła mnie prośba gry o włożenie CD2 po wyjściu z lochów. Wiem, że instalator podmienia plik bgmain z edycji DVD na CD, ale podczas wcześniejszych własnoręcznych instalacji też to robiłem i coś takiego mnie nie spotkało. Poradziłem sobie z tym zaopatrując się w kopię zapasową w wersji CD i podając ścieżkę dostępu w baldur.ini, jest może na to jakiś inny sposób?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Scol 


Wiek: 27
Posty: 721
Podziękowania: 98/112
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-23, 14:21   

Sprawdź od razu czy przy odpaleniu ToB nie prosi cię podanie płyty z ToB. Ja tak miałem z którymś wydaniem (chyba ekstra klasyka) gdzie ToB nie miał osobnej płyty i z żadną nie ruszał :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
szwarc 

Wiek: 25
Posty: 41
Podziękowania: 8/8
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-04-23, 14:40   

Działa.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
martusiol

Posty: 6
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2016-05-18, 23:04   

Witam serdecznie

Mam problem otóż chcę zainstalować mody według BWP jednak cały czas woła mi że nie mam baldurdasha przez co nie mogę ruszyć dalej. Wszystko inne jest. Mam w folderze z BGII baldurdasha v 1.75 lecz nadal problem jest ten sam. Próbowałem zainstalować wszystko od nowa jednak nadal to samo. Proszę o pomoc
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-05-19, 07:55   

Bardzo dziwny problem. W ogóle baldurasha rzadko się obecnie instaluje bo to mod dosyć archaiczny i większość jego funkcji zawarta jest w innych modach- nowszych i lepszych. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.

Upewnij się, czy masz nowe wersje modów.

Napisz w ogóle jakie mody instalujesz.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
martusiol

Posty: 6
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2016-05-19, 21:40   

Instaluję mody według poradnika Kinskiego Alvareza i Toma na stronie. Instaluję wszystkie mody oprócz banter packa romansów męskich soulafeina i sim dingos quest packa i modów na czary. Posiadam najnowsze wersje głownych modów (megamodyfikacje fixpack, oversight item upgrade, npc itd.). Jeśli chodzi o mody zadaniowe to sciągałem ze stronki z bezposrednich linkow. Przed chwilką wszystko próbowałem od nowa i nadal mi woła o tego baldurdasha. Dodam że wcześniej wołał mi o caspenar cos tam do item upgrade i patch forest of tethyr ale po wklejeniu ich przestało i został ten nieszczęsny baldurdash.

Edit: Dokładnie BWP woła mi tak, Baldurdash is not presented yet. However its condition for both never endning journey (którego nie instaluje) oraz Tortured souls (mam v 6.10 )
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-05-20, 08:21   

Ha, to Ty robisz praktycznie megainstalację... Tego się nie rozjaśni kilkoma poradami na forum, bo problemów mogą być setki i tysiące od nieodpowiednich wersji modów, poprzez złą kolejności po niekompatybilność komponentów. Na dzień dzisiejszy mogę Ci tylko poradzić albo instalację zgodnie z poradnikiem Watsona do Big World Project albo skorzystanie z WoBG-a. Jeżeli chcesz instalować dużą ilość rzeczy to to ostatnie będzie najłatwiejsze i w sumie nic na tym nie stracisz.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
martusiol

Posty: 6
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2016-05-20, 22:51   

Coż dzieki za porady tak zrobię. Udało jednak mi się wszystko zainstalować jak wywaliłem Tortured Souls. Poszperam jeszcze co i jak. Pozdrawiam

Edit: Wszystkie dialogi zmieniło mi na język angielski czy jest możliwość odzyskania polskich dialogow? Rozumiem że chodzi o pliczki dialog.tlk jednak nie moge znaleść w internetach. Czy reinstall od nowa z przekopiowaniem oryginalnych dialog.tlk przed megainstalacjami będzie działać? i czy będą polskie znaki?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Berg`inyon 


Wiek: 24
Posty: 380
Podziękowania: 3/24
Skąd: z Podmroku
Wysłany: 2016-12-26, 23:25   

Fishing for Trouble, I Shall Never Forget, The White Queen, Innershade, Tower of Deception, Tweak Pack.

W skrócie - jak instalować, żeby nic nie zgrzytało?
_________________
Chcesz być czymś w życiu, to się ucz, Abyś nie zginął w tłumie; Nauka to potęgi klucz, W tym moc, co więcej umie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Cecylio 


Wiek: 27
Posty: 199
Podziękowania: 7/35
Wysłany: 2016-12-27, 10:04   

Moją sprawdzoną metodą jest taka kolejność i zazwyczaj nic nie zgrzyta. Do momentu, gdy próbujesz przeinstalować pojedyncze komponenty.

Ascension zawsze pierwszy (tak czytałem) ---> Wszelkie fixpacki ---> Unfinished Businessy ---> Questy ---> NPC-e ---> Bantery ---> Dowolne modyfikacje wpływające na grę ogólnie typu Tweak Pack, SCS, ograniczniki expa.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AL|EN 


Wiek: 36
Posty: 371
Podziękowania: 21/90
Wysłany: 2016-12-29, 14:14   

@Berg`inyon

Do instalacji masz tylko 6 modów więc nie powinno być problemu. BG2 Tweak Pack został zastąpiony przez Tweaks Anthology.

0. Wypakować wszystkie mody do czystej instalacji BG2
1. Instalować:
"Saga Baldur's Gate" Conversion 0.1
Big World Fixpack
BG2 Fixpack
Tower of Deception
INNERSHADE
WHITEQUEEN
I Shall Never Forget
Fishing for Trouble
Tweaks Anthology
WORLDMAP

Dodatkowo wymagany jest mod Woldmap aby pojawiły się lokacje z modów na mapie świata.
_________________
If you wanna make enemies try to change something...

Big World Setup - instalator modów
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Berg`inyon
Li 
Przyjaciel Klanu
Lisior


Wiek: 30
Posty: 422
Podziękowania: 37/11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-11-01, 23:41   

Hmm, czy ktoś mi uprzejmie wytłumaczy, dlaczego przy instalacji niektórych modów, po wypakowaniu ich do folderu z grą i kliknięciu w plik setup nic się nie dzieje, a sam setup.exe znika z folderu?

Wyczyściłam instalację i zrobiłam jeszcze raz, te dwa problematyczne instalując możliwie na początku, i tym razem było bez problemu, ale gdzieś tam w toku instalacji wysypały się kolejne dwa, a nie chce mi się od nowa instalować ponad 20 modów i sprawdzać, co tym razem się wysypie. Wygląda mi to na losową przypadłość.

EDIT: Zwłaszcza że pod koniec instalacji stwierdziłam, że spróbuję jeszcze raz i tym razem oba przeszły. To była czwarta próba. Dziwne to.
_________________
https://www.facebook.com/...54437278982807/
  
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
Scol 


Wiek: 27
Posty: 721
Podziękowania: 98/112
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-11-02, 08:52   

Miałem kiedyś taki sam problem, z tego co pamiętam pomogło ściągnięcie najnowszej wersji weidu i podmienienie nim plików setup poszczególnych modów.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
=ZERL= 


Wiek: 33
Posty: 21
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-04-26, 02:11   

Chłopaki, potrzebuję Waszej podpowiedzi. Od ładnych paru dni siedzę i kombinuję na różne sposoby, jak zainstalować klasycznego baldura 2 z dodatkiem tob i do tego kolejno mody z poniższej listy i żeby to wszystko ładnie działało. Generalnie wszystko idzie dobrze do pewnego momentu. Mianowicie po przekroczeniu pewnej liczby zainstalowanych modów gra zaczyna się niemiłosiernie ciąć, zwalniać, skakać i nie da się grać.

BG2 Fixpack v10
PDPL
1ppv4.1.0-rel
AdalonsBlood-v11
Assassinations_v11
BacktoBrynlaw_v5
Almateria's Restoration Project 8.2.8
InfinitySounds_v13
Unfinished Business 26
Dungeon Crawl_v10
TowerOfDeception 4.0.1
aTweaks 4.52
Eilistraees Song v6.6
Fading Promises v7
I Shall Never Forget 5.6
Imoen Friendship 2.2
Innershade 9.4
IWD Itempack
QuestPack v32
Reunion v3
Rogue Rebalancing 4.91
The White Queen v6.6
LavaIt! v2.2

----- Po zainstalowaniu każdego następnego moda płynność gry znacznie spada-----

Tales of Anegh
Item Upgrade v40
The Tweaks Anthology v4 (cdtweaks-v4) - lepsze easy of use
The Sellswords v6
Banter Pack v16
song_and_silence-v8 (tylko sklep)
WandCase v1.3
Thrown Hammers v6
Tales of the Deep Gardens - v12.4
Wychowanek Goriona
SOUTHERN EDGE v2.10
Ashes_of_Embers_v26
Bag Bonus v1
Enhanced SoA v11
ervonyrah_v1.3.4
FR & ROV v4.1
Herb and potions 1.0.3
MarketPrices
Ruad v19
Shed's Private Lockbox v12
Improved Battles, Tactics, Ascension i parę innych

Grę staram się odpalić na kompie o konfiguracji:
Intel Core2Duo E8400, 3GHz
8GB RAM
AMD Radeon HD7870 Asus
Win 7 ultimate 64bit

Na tym samym komputerze mam też windows xp 32bit, tam dzieje się dokładnie to samo. Próbowałem również uruchamiać grę w niskiej rozdzielczości, wyłączać DirectDraw, odpalać w trybach zgodności, ale nic to nie zmienia.

Może ktoś ma pomysł, czy coś źle instaluję? Może w niewłaściwej kolejności? A może po prostu przeładowuję silnik modami i sobie z większą ilością nie radzi?

Tylko nie mówcie, żebym przeszedł na BG2:EE, bo tam nie ma części niezbędnych modów, choćby Tacticsa, a bez tego to już kupa, nie gra.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Edit 29.04.2018 - Ok, poczytałem co nieco na forum i znalazłem rozwiązanie swojego obecnego problemu. http://www.shsforums.net/...alized-biffing/
Działa jak talala. Dziękuję AL|EN :)
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group