Poprzedni temat «» Następny temat
[BG I] Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Wiek: 22
Posty: 696
Podziękowania: 59/96
Wysłany: 2017-10-21, 17:02   

Próbowałem zreprodukować buga, tylko Imoen nie miała u mnie odgłosu przy umieraniu (?). Trudno tutaj cokolwiek poradzić, grę cudem działa "poprawnie" na windows 10. Niektóre paczki wykorzystywane przez grę nie są poprawnie zaimplementowane w najnowszych wersjach windy. Ponadto, czy nie jest to bug, który zawsze występował ?
_________________
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 539
Podziękowania: 68/96
Wysłany: 2017-10-21, 17:22   

Eviscer napisał/a:
3. Windows 10, i tak cud, że Baldur chce na tym chodzić

Jolan napisał/a:
grę cudem działa "poprawnie" na windows 10.

Czy ja wiem? Mam 10 i BG I śmiga mi aż miło, jak zawsze, niczego nie musiałem zmieniać ani nic. Nie działa tryb okienkowy (ale to cechowało już starsze systemy), choć i tak w nim nie grywałem.
Opisywanego problemu nie uświadczyłem, w każdym razie szukałbym raczej na linii niekompatybilności niektórych kart dźwiękowych.
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Wiek: 22
Posty: 696
Podziękowania: 59/96
Wysłany: 2017-10-21, 18:56   

Oj drogi Meisarcho jest to cud. W przeciwieństwie do nowszych gier z IE, BG I nie posiada opengl i potrzebuje Direct Draw. Ów biblioteka ostatnio "dobrze" została zaimplementowana w XP i do dzisiaj programiści wysyłają do emaile do Microsoftu, by naprawili ją. W każdej grze na silniku IE na gogu jest dołączany DDraw fix, który zawiera lepszą wersję z "emulatora" wine linuxowego, który jest (?) najlepszą wersją tej biblioteki. A producenci kart graficznych też nie przejmują się api sprzed 20 lat. Więc jest to jakiś cud
_________________
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak


Wiek: 47
Posty: 866
Podziękowania: 75/156
Wysłany: 2017-10-21, 19:09   

Drogi Jolanie, jestem drugim co doświadcza cudu Faerunu :razz: , na próbę odpaliłem- teraz- wersję DVD Saga Baldura i jedynka poszła, czysta jedynka. Mam najnowszą wersję win 10.
Jeżeli trzeba będzie dostarczę Ci filmik jako dowód cudu.

ta wersja
używam jej do WoBGa

_________________
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 539
Podziękowania: 68/96
Wysłany: 2017-10-21, 19:26   

Może wyjaśnienie tego "fenomenu" tkwi w tym, że mam 10-letniego lapka, wiesz, stary hardware, stare sterowniki, EE mi nie śmigają (tylko jedynka EE v1.3, ale strasznie tnie), za to klasyki lecą jak przecinaki, chyba tylko na Viście miały problem, ale ona sama miała problem ze sobą, a potem ze mną;) (bo po paru dniach zrobiłem wówczas downgrade, dopiero później przerzuciłem się na 7)
Ja sprawdzałem zarówno na powyższej, jak i na 6-cio płytowej
_________________
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Eviscer 

Posty: 12
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2017-10-21, 20:16   

Ło rany, jaką ja dyskusję tutaj wywołałem :p generalnie rzecz biorąc, to z mojego doświadczenia jedynka chyba zawsze powinna pójść, instalowałem ją na kilku kompach z różnymi systemami od visty aż po 10 i nigdy nie było tak, że nie działała czy coś w tym stylu, jedynymi problemami były właśnie błędy graficzne. Jednak wracając do mojego problemu, nie uda się go niestety rozwiązać? Przeszedłem prolog i przy śmierci Goriona, tak jak się spodziewałem, była cisza. Trochę niekomfortowo dla mnie się teraz gra, no ale trudno, jest to taka błahostka, że raczej już zostawię to w spokoju. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak


Wiek: 47
Posty: 866
Podziękowania: 75/156
Wysłany: 2017-10-21, 20:22   

Cytat:
Eviscer

A nie próbowałeś w konfiguratorze plik wykonalny ***Config.exe****gry popatrzeć? Nie w samej grze a tam gdzie masz wszystkie ustawienia? Czasami pokombinowanie tam dawało efekty, bo kiedyś o tym była mowa...
_________________
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Eviscer 

Posty: 12
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2017-10-21, 20:50   

Jeśli chodzi o ten plik gdzie można ustawić klawisze to próbowałem pozmieniać rozmiar bufora na dysku, czy wyszukiwanie drogi, ale nie dało to efektów. Chyba że jest jeszcze jakiś inny plik konfiguracyjny
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak


Wiek: 47
Posty: 866
Podziękowania: 75/156
Wysłany: 2017-10-21, 21:20   

Czasami co dziwne takie tam zmiany pomagały hehe, gdzieś kiedyś wyczytałem, a próbowałeś w dźwiękach w samej grze ustawiać? Ja tak strzelam, bo nie wiem co robiłeś, spróbuj...Nie zepsujesz...

dodaję w załączniku

aaa.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 573,75 KB

_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Eviscer 

Posty: 12
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2017-10-21, 21:51   

Próbowałem już chyba wszystkiego, zmieniałem zgodność, bawiłem się w opcjach a to graficznych, a to dźwiękowych, w ustawieniach konfiguracyjnych zmieniłem klatki z 30 na 31, rozmiar bufora na 400 mb a wyszukiwanie drogi na 42000 i nic. Na myśl przyszło mi jeszcze baldur.ini i choć na tym akurat za dobrze sie nie znam to wydaje mi się że wszystko tam w porządku. Nie wiem dlaczego, pierwszy raz mam taki problem
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
ReddishSplash67 

Wiek: 36
Posty: 6
Podziękowania: 1/1
Wysłany: 2017-10-22, 11:51   

Eviscer, króciutko bo z tele piszę. Odinstaluj i zainstaluj ponownie Baldura. Będziesz mial wykluczone czy to sama gra czy Twoj sprzet robi problem. Ja kiedys z takim czyms sie gdzies spotkalem i byla chyba to wina tzw przyspieszenia sprzetowego
Dodaję ze powyzsze warunkuje jezeli instalujesz wersje gry z Sagi jaką pokazywal na image'u Nobanion pare postów wyzej. Potwierdzam ze ta wersja gry chodzi mi bez jakichkolwiek problemow od wielu lat od win xp po win 10. Testowane bylo takze na lapkach ze zintegrowana karta i dedykowaną. Zero problemow oprocz uruchomienia ze zgodnościa lub jako administrator. Po prostu musi poprawnie zadzialac bez zadnego grzebania w konfiguracji
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Eviscer 

Posty: 12
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2017-10-23, 22:04   

Dobra, chyba znalazłem rozwiązanie - prawdopodobnie coś z płytą :/ tak, mam właśnie Sagę i po odinstalowaniu jej i zainstalowaniu Baldura 5CD wszystko poszło gładko, postacie znowu wydają z siebie odgłosy po śmierci. Ale kurczę nie widzi mi się ciągłe zmienianie płyt. Da się gdzieś dorwać jeszcze Sagę? Czy już nie za bardzo?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Meisarcha
Avatar Bhaala


Posty: 539
Podziękowania: 68/96
Wysłany: 2017-10-23, 22:13   

Eviscer napisał/a:
Da się gdzieś dorwać jeszcze Sagę?

Chyba tylko allegro
Eviscer napisał/a:
Baldura 5CD
Eviscer napisał/a:
nie widzi mi się ciągłe zmienianie płyt.

Dawne wydania miały źle skonfigurowane obliczanie dostępnego miejsca (w momencie wydawania standardem był dysk 4-8 GB), nie pozwalając domyślnie dokonac instalacji pełnej. Rozwiązaniem jest wybór własnej instalacji i zaznaczenie wszystkiego (o ile pamiętam, wyskoczy rozpaczliwy komunikat o braku miejsca, ale zainstaluje się bez problemu). Wówczas wystarczy miec w napędzie płytę 2 lub 5, bez konieczności wachlowania nimi.
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
ReddishSplash67 

Wiek: 36
Posty: 6
Podziękowania: 1/1
Wysłany: 2017-10-23, 22:24   

Potwierdzam. W tej chwili 6 ofert od 16 do 39 zyla na allegro. Tylko przed kupnem dopytaj się o stan faktyczny płytek żebyś nie musiał odsyłać :!:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group