Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z instalacją
Autor Wiadomość
nowyU

Posty: 294
Podziękowania: 20/160
Wysłany: 2017-10-03, 17:58   

nie sa, mozesz odinstalowac
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
thikim

Posty: 17
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2017-12-10, 14:12   

Witam. Musiałem przeinstalować system. Zmienić dyski. I grę zainstalowałem od nowa.
Przy instalacji dostałem komunikat że brak jest BG 1 i 2 i ICD ale po paru próbach instalacja poszła.
Za to nie poszło uruchomienie gry.
Przy uruchomieniu wyświetla mi się okienko z opcjami: Uruchomienie, Konfiguracja, Aktualizacja itd.
Wszystkie działają poza Uruchomieniem.
Przy uruchomieniu zaczyna się uruchamianie i po sekundzie pokazuje się tabliczka: Za mało miejsca na dysku twardym, zamykanie gry.
To samo się dzieje jak uruchamiam bezpośrednio pliki: BGMain, BG2Main w katalogu Baldurs Gate.
Na dysku miejsca jest na 100 gier. Pamięć 16 GB RAM. Więc tu nie o to idzie tylko może właśnie za duży dysk?
PS. Znowu nieaktualne. Przy 10-tej próbie - poszło :)
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Krivol

Posty: 2
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-14, 10:32   

Hejka!

Pierwszy post i od razu problem :D . WoBG zainstalowałem jakiś kawał czasu temu i ostatnio postanowiłem go odświeżyć. Niestety, nie mogę gry zauktualizować - mam wersję 1.67 a wg instalatora aktualizacji wymagana jest co najmniej 1.68 i nie jestem w stanie znaleźć tej wersji patcha. Ma ktoś możliwość podesłania/podlinkowania? Jak sobie pomyślę o przechodzeniu przez całą instalację raz jeszcze to trochę mi słabo ;) .

Nie żeby nie dało się grać na 1.67... ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
porfirion 
Czciciel Azutha
osiełek


Posty: 703
Podziękowania: 127/87
Skąd: Zielona Gęś
Wysłany: 2018-01-14, 11:07   

Odsyłam do tego postu w ogłoszeniach.

Czyli niestety jednak musisz zainstalować ponownie WoBG z nowego instalatora wersji 1.68 i dopiero potem aktualizować do najnowszego patcha. Ale chyba ponowna instalacja nie jest taka straszna? ;) Przynajmniej w porównaniu z własnoręcznym instalowaniem wszystkich tych modów :P
_________________
If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element


Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu


We internecie...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Krivol
Krivol

Posty: 2
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-01-14, 11:10   

Dzięki!

Instalacja może i nie jest straszna, ale będę musiał znów poinstalować wszystkie te gry (a więc ściągać je z GoG'a) i jeszcze zassać te 10GB WoBG. Moje łącze internetowe pamięta Legiony Piłsudskiego, więc zajmie mi to jakieś 3 dni. A grać się chce już teraz ;) .
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Fistandantilus 

Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-03-15, 20:09   Walczę z instalacją, pomocy

Witam,

Jestem nowy, walcze z instalacją WoBG. Windows 10, extra klasyka Legendy RPG. Jakies info jeszcze potrzebne?

Szczerze powiem, że nie wiem czy nawet sie zainstalowalo bo nie ma zadnego komunikatu po tym jak uruchamiam setup-WoBG i wyskakuje, że proszę nacisnąć przycisk, aby kontynuować, naciskam, ale reakcji brak - tak ma byc?

W każdym razie - klikam World of Baldur's Gate.exe - uruchamia sie instalacja patcha, sciaga go i staje na "instalowanie patcha... prosze czekac..." to tyle trwa i jestem taki niecierpliwy, czy cos nie dziala?

Może ktoś wie co sie dzieje?

Instalacja gier, rozpakowywanie plikow moda - wszystko bylo robione na wylaczonym antywirusie systemowym - innego nie ma.

Bardzo proszę o pomoc. Co zrobiłem źle?

Edit: Po reinstalcje wszystkiego - mowi, ze nie mam zainstalowanych gier... walcze dalej...
Edit2: Bawie sie tymi rejestrami, ale jak dziecko we mgle, niekoniecznie wiem co robie, dalej nie wykrywa instalek...

Fist
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Przyjaciel Klanu
Jeździec Shaundakula

Posty: 1556
Podziękowania: 698/106
Wysłany: 2018-03-17, 05:22   

Zapoznałeś się z tym wątkiem?

http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5842

Instalacja, tak jak w nim jest napisane, powinna zakończyć się wywołaniem menu.

Sam m.in posiadam, Legendy RPG i wielokrotnie z nich instalowałem WoBG, więc na pewno nie stanowią one problemu. Posiadam również windows 10, więc też on nie stanowi problemu.

Przy założeniu, że faktycznie masz Legendy RPG, to na 99% problemem jest antywirus, ewentualnie UAC, choć to dużo mniej prawdopodobne. Spróbuj go jednak wyłączyć.

Tak swoją drogą jakiego masz tego antywirusa? Może Comodo? W jego przypadku, zresztą w przypadku wielu innych podobnie, wyłączenie niewiele daje. Trzeba wyłączyć nie tyle antywirusa, co moduł ochrony plików. W Comodo np. to się nazywa HIPS. Z włączonym tym modułem i nie ustawionym poprawnie instalacja nie pójdzie. W przypadku innych antywirusów może być podobnie.

Poza tym, mam nadzieję, że nie przyszło Ci do głowy instalować Baldur's Gate II w katalogu Program Files?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Fistandantilus 

Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-03-17, 10:50   

Tak, oczywiście, że sie zapoznałem.

Nie musimy zakładać, ja je mam. Antywirus AVAST - myślisz, że trzeba go odinstalować? W zasadzie, szczerze to nie pamiętam nawet czy był wyłączony podczas instalacji gier.

Lece zatem jeszcze raz z reinstalką na wyłączonym AVASTcie - sprobuje go usunąć.
Najlepsze z tym AVASTEM, ze ja nic nie instalowałem, nie wiem skąd on tu sie wziął.

UAC? powyłączałem wszystko windowsowskie co sie dało, w prawym dolnym rogu na pasku zadań. To chyba o to chodzi.

Nie broń boże, przeczytałem już prawie cały ten wątek i starałem się wykluczyć wszystko co mogło spowodować ten problem. Wygląda na to, że to ten antywirus i UAC. Tak więc AVAST - odinstalowany i pasek UAC obniżony do minimum (bo w taki mam wybór).

Instaluje wszystko jeszcze raz...
Boje sie, że stare wpisy rejestru z bg2 mogą przeszkadzać, myle się?

Dzięki dradiel za pomoc i za moda

Edit: reinstal poszedl. Dalej nie widzi tych gier... Sciągniecie i rozpakowanie jeszcze raz moda cos da? Może gry zainstaluje gdzies na dysku C, poza program files.
trace nadzieje...

Czy uninstal i czyszczenie CCleanerem rejestr i ponowny instal ma sens?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Przyjaciel Klanu
Jeździec Shaundakula

Posty: 1556
Podziękowania: 698/106
Wysłany: 2018-03-17, 14:49   

A sprawdź, czy po rozpakowaniu instalatora w katalogu "setup-WoBG\!" masz program ic.exe?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Fistandantilus 

Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-03-17, 14:59   

Nie ma...

Nie rozumiem, przeciez przenosiłem to w całości. Bo mam to po rozpakowaniu moda, przenosze.

Nie piszemy post pod postem w tak krótkim odstępie czasu. Można post edytować.

To prawda, przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez dradiel 2018-03-17, 15:10, w całości zmieniany 2 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Przyjaciel Klanu
Jeździec Shaundakula

Posty: 1556
Podziękowania: 698/106
Wysłany: 2018-03-17, 15:05   

No i znalazł się powód.
Obstawiam, że nadgorliwy antywirus przy rozpakowywaniu wyciął ten plik. Wypakuj jeszcze raz instalator, tylko dopilnuj, żeby antywirus niczego Ci nie wyciął z katalogu !.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Fistandantilus
Fistandantilus 

Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-03-17, 15:17   

Poszło do przodu. Działa.

Dziękuje Ci bardzo. Jestem wdzięczny.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Fistandantilus 

Posty: 5
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2018-03-19, 14:38   

Gra zacina się w lochach Irenicusa na srodkowej pułapce prowadzącej do tronu. Czy ktoś miał podobną sytuację?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Przyjaciel Klanu
Jeździec Shaundakula

Posty: 1556
Podziękowania: 698/106
Wysłany: 2018-03-20, 05:42   

Opisz sytuację dokładniej, załącz sejwa, bo z tego co napisałeś to nie mam pojęcia o co biega.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Lightening

Posty: 86
Podziękowania: 3/19
Wysłany: 2018-04-08, 00:52   

Hmm, zainstalowałem właśnie WoBGa, pobrał się patch do wersji 1.78 i pojawiła się informacja, że gra została zaktualizowana. Jednak iągle wyświetla mi się wersja 1.68, po kliknięciu w aktualizację, znowu pobiera patcha, gra się znowu aktualizuje, znowu się wyświetla, że zaktualizowano i dalej jest to wersja 1.68. Czy tak ma być czy coś mam nie tak?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group