Poprzedni temat «» Następny temat
Widescreen Mod - pytania i porady
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1653
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2012-11-04, 18:43   

Saga DVD ma, że tak powiem, dwa problemy. Pierwszy to bgmain.exe, które zwykle nie współpracuje z modami w niego ingerującymi i drugi: nie wymaga płyty w napędzie do grania, co powoduje w przypadku modowania gry problemy jak u Ciebie.

A rada na to jest prosta. Trzeba użyć cracka. Innego wyjścia nie ma.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Desolo


Wiek: 38
Posty: 2
Wysłany: 2012-11-05, 11:28   

Rozumiem, że skoro gra dopomina się o "Włożenie płyty z rozszerzeniem" to może chodzić o cracka do ToB czy stricte do tego wydania czyli do Legend RPG/sagi ??
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
elimerin


Posty: 24
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2013-07-08, 12:03   

Wiele czasu minęło od ostatnich problemów z wideoscreenem, lecz mnie one dopadły dopiero teraz. I co gorsza nic nie pomaga. Ale po kolei. Zainstalowałem czystego baldurs gate 2 z DVD saga baldurs gate. Gra ogólnie chodzi bezproblemowo, jednak chciałem grać w wyższych rozdzielczościach niż najwyższe "oficjalnie dozwolone" 800x600. W konfiguratorze wybrałem opcje niestandardowych rozdzielczości i zdecydowałem się najpierw na 1280x960. Włączyłem grę i już menusy napawały niepokojem. Wielkie niczym w 800x600, przenikały przez siebie i ogólnie dziwnie się zachowywały. W grze natomiast nie mogłem obejrzeć żadnego przedmiotu, bo wywalało program do pulpitu. Sprawdziłem pozostałę niestandardowe rozdziałki i z każdą było to samo. Jedynie 1024x768 nie generowała takich problemów, za to masę innych jak choćby całkowity brak lewego i dolnego GUI podczas rozgrywki. Przeczytałem tutaj, że trzeba zainstalować owego moda. Problem w tym, że nie chce on za żadne skarby się instalować. Próbowałem podmienić plik BG2main na ten załączony w tym temacie, ale to nic nie dało. Dalej przy instalacji wideoscreena wyrzucane są błędy. Pomóżcie proszę, bo wprawdzie w 800x600 da się grać, ale nie można powiedzieć że jest to komfortowa rozgrywka.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kinski 
Dziecię Bhaala
Zajebójca

Wiek: 38
Posty: 1364
Podziękowano 78 razy
Skąd: Białoruś
Wysłany: 2013-07-08, 15:30   

Ten w temacie (post Jolana) nie działa. Wcześniejsze też - wydaje mi się, że to standardowy BGmain z ekstraklasyki. Przynajmniej rozmiar się zgadza. Tego BGMain.exe spróbuj. Po podmianie gra dalej może dopominać się o "włożenie płyty z rozszerzeniem", więc trzeba zrobić replaya z podmianą.
_________________
Varscona.pl | Baldurs Gate - youtube | Children Of Bhaal - youtube | Twitch
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
elimerin


Posty: 24
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2013-07-10, 09:17   

Niestety dalej to samo. Podczas próby instalacji wideaoscreena wysypują się errory.

Jak coś to takie logi zapisują się w pliku tekstowym setupa wideoscreena:


Choose your language:
0 [English]
1 [Francais (Isaya & Lothringen)]
2 [Spanish (ghildrean & Ancalagon el Negro)]
3 [Russian by Prowler & Njkzy (arcanecoast.ru)]
4 [Italiano]
Using Language [English]
[English] has 1 top-level TRA files
[widescreen/tra/english/setup.tra] has 31 translation strings

Would you like to display the readme? [Y]es [N]o

Install Component [Widescreen Mod]?
[N]o, [Q]uit or choose one:
1] for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!)
2] for GemRB
Uninstalling All Other Subcomponents of [Widescreen Mod]
Done Uninstalling All Other Subcomponents of [Widescreen Mod]

Installing [for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!)] [Widescreen Mod v3.02]
Creating 1 directory
BIFF may be in hard-drive CD-path [E:\Baldur's Gate II/DATA/AREAS.BIF]
[E:\Baldur's Gate II/DATA/AREAS.BIF] 2438836 bytes, 307 files, 0 tilesets
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes

Enter your X coordinate. It should be a number, >= 640 (but not 641).
User answer: "1280"
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes

Enter your Y coordinate. It should be a number, >= 482.
User answer: "1024"
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes

1280 x 1024.

Are you sure? Y/N
User answer: "y"
Copying and patching 1 file ...
[bgmain.exe] loaded, 7839790 bytes



You need to install the latest patch (which would be Trials of the Luremaster if you're on Heart of Winter) and make sure you aren't installing the mod twice (which includes attempting to install it on EasyTutu or a cloned install when it is already installed on your main install).

Posts reporting this problem WILL BE IGNORED unless you can prove you're under exceptional circumstances.


FAILURE:
EXE PATCHING FAILED.
Stopping installation because of error.
ERROR: [bgmain.exe] -> [bgmain.exe] Patching Failed (COPY) (Failure("EXE PATCHING FAILED."))
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.

ERROR Installing [for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!)], rolling back to previous state
[widescreen/backup/0/UNSETSTR.0] SET_STRING uninstall info not found
Will uninstall 0 files for [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0.
Uninstalled 0 files for [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0.
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes
[./override/ar6111.are] loaded, 2776 bytes
Unable to Unlink [widescreen/backup/0/READLN.0]: Unix.Unix_error(20, "unlink", "widescreen/backup/0/READLN.0")
Unable to Unlink [widescreen/backup/0/READLN.0.TEXT]: Unix.Unix_error(20, "unlink", "widescreen/backup/0/READLN.0.TEXT")
ERROR: Failure("EXE PATCHING FAILED.")
PLEASE post the contents of the file SETUP-WIDESCREEN.DEBUG to this forum: http://bit.ly/hf2XsG
Using Language [English]
[English] has 1 top-level TRA files
[widescreen/tra/english/setup.tra] has 31 translation strings

Install Component [Widescreen Mod]?
[N]o, [Q]uit or choose one:
1] for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!)
2] for GemRB
Already Asked About [Widescreen Mod]
Saving This Log:

NOT INSTALLED DUE TO ERRORS for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!)

WeiDU Timings
adding translation strings 0.000
unmarshal BIFF 0.000
OUTER_INNER_PATCH 0.000
READ_* 0.000
load TLK 0.000
DEFINE_PATCH_MACRO 0.000
DEFINE_ACTION_MACRO 0.000
OUTER_SET 0.000
OUTER_TEXT_SPRINT 0.000
DEFINE_ACTION_FUNCTION 0.000
DEFINE_PATCH_FUNCTION 0.000
parsing .tra files 0.001
MKDIR 0.001
ACTION_IF 0.001
FAIL 0.002
INCLUDE 0.004
Parsing TP2 files 0.007
tp2 uninstall 0.007
eval_pe 0.009
PRINT 0.015
COPY 0.020
Parsing TPA files 0.023
unmarshal KEY 0.024
loading files 0.048
unmarshal TLK 0.079
process_patch2 9.569
stuff not covered elsewhere 96.727
TOTAL 106.537
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kinski 
Dziecię Bhaala
Zajebójca

Wiek: 38
Posty: 1364
Podziękowano 78 razy
Skąd: Białoruś
Wysłany: 2013-07-11, 00:02   

Według autora moda ->

Kod:
If you get the message "EXE patching failed", then it means that either you're using an unsupported/cracked version of the game executable, or you installed accidentally the WSM twice. Try fully uninstalling your game and reinstalling from the CDs, then applying the proper patches (see the point above). If that fails, report your game version.


Jeśli dostajesz info "EXE PATCHING FAILED" jest możliwe, że używasz skrakowanej/niewspieranej wersji pliku wykonywalnego lub zainstalowałeś przypadkiem 2 razy widescrenn mod. Spróbuj całkowicie odinstalować grę i zreinstalować, potem zaaplikuj odpowiednie patche.

Kod:
Throne of Bhaal requires the 'official' 26498 patch and is not compatible with the 'beta' 26499. It is possible that a game crack will not be compatible with this mod.

TB wymaga oficjalnego patcha 26498 i nie jest kompatybilny z wersją 26499.

Cytat:
W konfiguratorze wybrałem opcje niestandardowych rozdzielczości i zdecydowałem się najpierw na 1280x960. Włączyłem grę i już menusy napawały niepokojem. Wielkie niczym w 800x600, przenikały przez siebie i ogólnie dziwnie się zachowywały. W grze natomiast nie mogłem obejrzeć żadnego przedmiotu, bo wywalało program do pulpitu. Sprawdziłem pozostałę niestandardowe rozdziałki i z każdą było to samo. Jedynie 1024x768 nie generowała takich problemów, za to masę innych jak choćby całkowity brak lewego i dolnego GUI podczas rozgrywki.

Możliwe,ze to kwestia grafiki.

To może być błąd z "tych" "cholera go wie".
_________________
Varscona.pl | Baldurs Gate - youtube | Children Of Bhaal - youtube | Twitch
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Emilka


Posty: 2
Wysłany: 2013-08-01, 01:56   

U mnie z kolei problemy z widescreenem zaczęły się po przeinstalowaniu całej gry. Ot, znowu zapragnęłam pograć sobie w drugą część BG. Problem polega na tym, że gra po podmienieniu plików i odpowiednim jej potraktowaniu samym widescreenem domaga się włożenia płyty. Nie pomagają patche, nie pomaga dalsza podmiana plików. Czy ktoś mógłby krok po kroku podać sposób działania? Chodzi mi głównie o samego widescreena - co mam robić, w jakiej kolejności, gdzie co podmieniać. Być może właśnie gdzieś tu popełniam błąd. Wcześniej udało mi się to zrobić, ale z tego co pamiętam miałam z tym równie duże kłopoty. :smile: Gra jest z extra klasyki.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Scol 


Wiek: 27
Posty: 722
Podziękowania: 98/112
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-01, 08:17   

BG2 z ekstra klasyki niestety lubi się gryźć z modami modyfikującymi plik bgmain.exe. O ile dobrze pamiętam, powinno wystarczyć podmienienie pliku na ten lub ten przed instalacją Widescreena. U mnie zadziałało na jednym z nich, niestety nie pamiętam na którym.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Emilka


Posty: 2
Wysłany: 2013-08-01, 14:27   

Życie byłoby dużo prostsze, gdyby faktycznie dawało to jakiekolwiek efekty. Podmieniałam pliki i kończy się to na tym, że gra faktycznie jest gotowa do odtwarzania w rozdzielczości większej niż 800 x 600, ale domaga się ode mnie włożenia płyty do napędu. Czyli ten sam problem, który pojawił się wcześniej.

/Edit. Chyba udało się po ponownym spatchowaniu gry.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
hokus 

Wiek: 29
Posty: 19
Podziękował 5 razy
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-11-18, 20:53   

A jest jakies GUI, ktore nie zmienia szaty graficznej? Chodzi mi o to, zeby ramki wokol ekwipunku, czy dziennika zadan byly takie jak w oryginale ale wypelnialy tez czarne paski po bokach.
Swoja droga kiedys pamietam, ze odpalilem eksperymentalnie na lapku BG2 w rozdzielczosci 1280x768 i niby powinienem miec czarne paski po bokach, a mialem obraz na caly ekran, z tymze byl rozciagniety. Nie mniej jednak czarnych paskow nie bylo. Z tymze nie pamietam jak mi sie udalo to zrobic. Tak czy inaczej idealna rozdzielczosc dla mojego lapka to 1366x768 i obraz jest idealny. Ale czarne paski po bokach w oknie ekwipunku itd zostaja. Bez GUI nie da sie tego wyeliminowac, stad moje pytanie na poczatku posta.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
KitA 

Posty: 1
Wysłany: 2013-12-02, 00:49   

Jest to sprawa ustawień sterowników karty graficznej, u mnie,aby rozciągało obraz należy ustawić na pulpicie rozdzielczość niepanoramiczną, nastepnie wejść w AMD vision control tam wejść w ustawienia ekrany i zaznaczyć opcje aby obraz wył rozciągnięty, a nie wyśrodkowany, zatosować, wrócić do starej rozdzielczości, i mozna grać BG bez pasków ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
drummer4
[Usunięty]

Wysłany: 2017-01-30, 19:32   

Wiem, że temat jest stary, ale mam ten sam problem. Mam sagę BG, podmieniłem BGMain, żeby zainstalować widescreen moda, ale teraz z kolei nie mogę grać, ponieważ gra wymaga płyty CD w napędzie. Ktoś pisał, że należy skombinować crack'a no-cd. Szukałem, ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś potrafi mi pomóc? :)

EDIT: Rozwiązałem problem. Czyli z tego co piszecie tutaj, trzeba mieć albo jakiegoś crack'a no-cd, którego nie mogłem nigdzie znaleźć, albo skombinować skądś płytę ToB i włożyć ją do napędu, albo zamontować jej obraz w wirtualnym dysku, co zrobiłem. Obraz płyty do ToB ściągnąłem z TPB. Chętnie wrzucę tutaj linka, jeśli jest to dozwolone. :)

W sumie dziwię się, że nikt jakoś nie ogarnął tego widescreen moda, żeby działał on z sagą, bo chyba ona jest teraz najpopularniejsza. Albo przynajmniej, że nie macie na stronie tego cracka no-cd, albo potrzebnych obrazów płyt. Tyle jest tutaj modów itp. itd. A przecież chyba nikt bez widescreen'a w dzisiejszych czasach nie chce grać. No, może poza moim bratem, któremu to nie przeszakdza. :lol:
  
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2512
Podziękowania: 250/53
Wysłany: 2017-01-31, 17:20   

drummer4 napisał/a:
W sumie dziwię się, że nikt jakoś nie ogarnął tego widescreen moda, żeby działał on z sagą, bo chyba ona jest teraz najpopularniejsza. Albo przynajmniej, że nie macie na stronie tego cracka no-cd, albo potrzebnych obrazów płyt. Tyle jest tutaj modów itp. itd. A przecież chyba nikt bez widescreen'a w dzisiejszych czasach nie chce grać. No, może poza moim bratem, któremu to nie przeszakdza.


Ja się trochę dziwię, że nie znalazłeś tego co trzeba u nas, bo to w zasadzie pierwszy wynik w googlach, po wpisaniu frazy widescreen bg2 saga.

http://baldur.cob-bg.pl/node/963

na samym dole w uwagach masz działające linki do patchy.

EDIT: Mój błąd, na początku napisałeś, że podmieniłeś. Ale zrobiłeś to przed instalacją widescreena mam nadzieję? Ja ostatnio po takiej podmianie nie potrzebowałem już żadnego cracka (wydanie extra klasyka), co mnie zmyliło. BTW. Nie możemy tu wrzucić obrazów płyt z oczywistych względów.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Rakusz 

Posty: 16
Podziękował 17 razy
Wysłany: 2017-03-16, 17:01   

U mnie z kolei wszystko dobrze chodziło do dzisiaj. Uruchamiam grę jak zwykle i nagle o płytę woła :-/ Nie wiem dlaczego, bo nic nie robiłem z grą od ostatniego uruchomienia.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
siber

Posty: 95
Podziękował 14 razy
Wysłany: 2017-03-25, 21:19   

witam....pisze z problemem odnosnie widescreen...otoz chcialem sobie zrobic swojego baldura tak to powiedzmy...z modami ktore mnie interesuja itd...i mam problem na samym poczatku bo baldurs 2 wola odemnie plyty dvd :/ mam plyte saga baldurs gate...podmienialem juz pliki bgmain i nic...czyli potrzebne bedzie crack no cd? czy obraz plyty? skad ewentualnie to pobrac....w domu mam inne wydanie BG ale w tym momencie mnie nie ma...:/ prosze i dziekuje za odpowiedz ;)
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group