Poprzedni temat «» Następny temat
Antywirus czy pakiet Internet Security?
Autor Wiadomość
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 28
Posty: 2380
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-07-30, 19:37   Antywirus czy pakiet Internet Security?

Przeglądając sieć, zauważyłem, że już jest 5 wersja avasta. Lecz zanim bezrefleksyjnie ją pobrałem, poszukałem trochę na stronkach z programami. Antywirus to najprostsza i najbardziej podstawowa ochrona, co może nie wystarczyć, toteż zainteresował mnie pakiet Comodo Internet Security (http://www.dobreprogramy.pl/Comodo-Internet-Security,Program,Windows,12952.html), tudzież Kaspersky Internet Security (ale to po wypłacie).
Mam dwa pytania:
1. Znacie się z firmą Comodo?
2. Trudno skonfigurować pakiet IS? Nie obciąża kompa? Na czas grania mogę go bezproblemowo wyłączyć?
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zireael 


Wiek: 26
Posty: 724
Podziękowania: 13/42
Skąd: Ched Nasad
Wysłany: 2010-07-31, 10:57   

Kaspersky podobno jest dobry, niedawno były jego wersje na rok w jakimś piśmie.

Ja korzystam z ZoneAlarma i Avasta. Nie narzekam, w graniu single nie przeszkadzają zupełnie (przy 1 GB pamięci). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym coś złapała, a sporo zaglądam do netu.
_________________
SiNafay Vrinn z 13tego domu Ched Nasad, prawdziwa córka Lloth!
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Avid 

Posty: 45
Podziękowano 4 razy
Wysłany: 2010-07-31, 21:10   

Mam zainstalowany Comodo Internet Security i jestem bardzo zadowolony. Jest to generalnie najlepszy pakiet zabezpieczający wśród bezpłatnych rozwiązań. Jest kompleksowy i dobrze zabezpiecza system. Oprócz antywirusa, masz tam solidny firewall, Hips, piaskownice i osłonę przed oprogramowaniem szpiegującym. Nie zabiera dużo zasobów systemowych, w sumie to tyko 6MB RAM :) procesor obciąża w najmniejszym stopniu. Polecam, podczas grania nie przeszkadza i gry chodzą płynnie. Konfiguracja też prosta, ale jeżeli będziesz miał jakieś problemy to pisz, pomogę Ci ustawić program.
_________________
Metin2
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 28
Posty: 2380
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-07-31, 21:43   

OK, ściągnąłem, jutro go odpalę. I kilka pytań:
1. Czy jednak na czas grania w singlu można go wyłączyć bezproblemowo?
2. Będę musiał sam wyłączyć firewalla windy czy w czasie instalacji/konfigurowania program sam mi to zaoferuje i zrobi?
3. Cz y mógłbyś napisać parę zdań o konfiguracji? Co na początek, co później zmienić? Czytałem gdzieś, że najpierw trzeba mu ustawić tryb uczenia się, potem, po kilku dniach normalny.

PS. Fajny blog, szkoda, że tylko dla o Toshibie...
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Avid 

Posty: 45
Podziękowano 4 razy
Wysłany: 2010-08-01, 17:07   

Może zacznę od instalacji. Proces nie różni się zbytnio od innych oprócz paru kwestii, np. Treatcast - własność która podczas używania programu często będzie się włączać. Pomaga w zadecydowaniu, czy dany proces (program) zablokować lub pozwolić na uruchomienie. Jeżeli podczas instalacji zaznaczysz, że chcesz uczestniczyć w społeczności to tc będzie Ci pokazywało jak w danej sytuacji postąpili inni użytkownicy społeczności Comodo. Jeżeli to wyłączyłeś to nie martw się, będziesz to mógł uruchomić w ustawieniach Comodo. Kolejna sprawa to przekierowanie DNS na DNS Comodo. Ja zaznaczam ta opcje, dzięki temu comodo dodatkowo filtruje każdą stronę, czy jest fałszywa, zawiera wirusy, niebezpieczne oprogramowanie. Podobno strony się też szybciej ładują. Tego nie mogę udowodnić bo jeszcze nie mierzyłem :). Jest jeszcze dodatek do przeglądarki, jak chcesz możesz go wywalić. Ja usunąłem, bo w firefoxie korzystam z siteadvisora.

Jak się zainstaluje kliknij na ikonę programu (na pulpicie, albo w prawym dolnym rogu). Przejdź do ostatniej karty "Pozostałe" Tam wybierz "ustawienia". W pierwszej karcie zaznacz "automatyczne wykrywanie sieci" i "automatyczna aktualizacje", język ustaw na polski, hasło opcjonalnie wg. gustu ale nie wyłączaj alertów, treatcast - włącz/wyłącz wg gustu, resztę ustawień nie zmieniaj. W karcie "Pozostałe" interesująca funkcja to "diagnostyka" sprawdza czy nie uszkodził się pakiet comodo - jak będzie się pokazywała informacja, że comodo powoduje jakiś błąd to skorzystaj z tej diagnostyki.

Karta antywirus

Najważniejsze opcje to np. "zaplanowane skanowania", gdzie ustawisz sobie kiedy i jakie skanowanie ma comodo uruchamiać automatycznie.

"Ustawienia skanowania"
Skaner w czasie rzeczywistym - jest ustawiony domyślnie na "przy zmianach" możesz zostawić to ustawienie, sprawdza wszystkie pliki i szybko skanuje w tle nie obciążając mocno systemu. Ja mam ustawione "przy dostępie" działa dokładniej i usuwa zagrożenie nim zdąży naszkodzić. Heurystyk zostaw na niskim poziome, włącz opcje "skanowanie podczas uruchamiania systemu". Aktualizacje przed skanowaniem mam zaznaczone. Jak chcesz to też włącz.
Skanowanie ręczne - heurystyka "niski", zaznacz "aktualizacja bazy przed skanowaniem", "skanowanie skompresowanych plików", pamięć tez mam zaznaczoną.
Skanowanie zaplanowane - tu heurystykę mam na średnim , jak chcesz żeby comodo Ci dokładniej sprawdzał system pod kątem nowych nieznanych zagrożeń to też daj na średni, tylko bierz pod uwagę że w czasie zaplanowanego skanowania comodo może uznać jakiś plik za niebezpieczny pomimo tego że Ty wiesz że ten plik jest bezpieczny:) Dlatego z czułością heurystyki tak to już bywa, w skanowaniu rzeczywistym lepiej mieć na niskim poziomie a w zaplanowanym skanerze/ręcznym na wysokim. Wtedy antywirus nie będzie ci wyświetlał pełno fałszywych alarmów.

Firewall

Tu masz dwie "podkarty" z funkcjami i ustawieniami.
W "Podstawowe zadania" interesująca jest funkcja "kreator ukrywania portów" Dla swojej sieci możesz ustawić, czy Twoje porty mają byc ukryte i np. dodatkowo nie chcesz być widoczny dla innych komputerów w sieci.
W "zaawansowanych" wybierz "ustawienia zachowania firewalla". W ustawieniach ogólnych wybierz "tryb bezpieczny" gdy to wybierzesz to będziesz miał dodatkowe alerty jak nieznana aplikacja będzie chciała się uruchomić, zmienić wpis w rejestrze, utworzyć plik itd. Ja mam to ustawione, bo wtedy wiem co się dzieje na moim kompie. Oczywiście w tym trybie jak opcja uczenia się, czyli jak się jakaś aplikacja uruchomi to mogę dla niej zaznaczyć w alercie regulę i wtedy już za każdym razem w przypadku tej aplikacji nie pojawi ci się alert, bo comodo będzie już wiedzieć co ma robić.
Jeżeli zależy Ci tylko na nauczeniu Comodo jak ma z danymi aplikacjami postępować i chcesz mieć potem pełen automatyzm i break dokuczliwych zapytań do zaznacz "tryb uczenia". Pod wyborem trybu zaznacz "utwórz reguły dla bezpiecznych aplikacji".
Ustawienia alertów - ustaw na niski, reszta innych funkcji w tym oknie powinna być właczona.
Wykrywanie włamań - zaznacz "chroń pamięć ARP" , "blokuj pofragmentowane datagramy IP", "wykonuj analizę protokołu" - możesz właczyć jeżeli chcesz mieś sprawdzany każdy pakiet pod kątem spełnienia standardów. Jeżeli sieć zaczynała by Ci dziwnie działać, to możesz wyłączyć tą opcje.

Defense+
Piaskownica - wybierz "ustawienia piaskownicy" w ustawieniach podstawowych wszystkie opcje powinny być włączone jeżeli chcesz żeby piaskownica (alert piaskownicy) uruchamiała się automatycznie przy uruchomieniu każdego programu. Wtedy pojawiac Ci się będzie okno comodo które zapyta czy chcesz uruchomić ten program w piaskownicy. Jeżeli nie chcesz aby piaskownica Cie irytowała i w ogóle się włączała to wyłącz w tym okniej, lub odznacz opcje "automatycznie uruchamiaj nieznany program w piaskownicy" i " "automatycznie sprawdzaj/przesyłaj nieznane programy do Comodo Online"
Ja generalnie na piaskownice, żeby mnie nie wkurzała i była użyteczna tylko w tych miejscach gdzie chce to robię tak: mam zaznaczone wszystkie ale piaskownica jest wyłączona, klikam ok. Potem przechodzę do opcji "dodaj program do piaskownicy" i tutaj dodaje sobie np. przeglądarkę www i klikam ok. I teraz jak chce iść na jakiś niebezpieczny portal np. hackerski i wiem że tam mogą się instalować domyślnie w tle bez wiedzy antywira programy na moim kompie to włączam piaskownice, klikając prawym klawiszem myszy na ikonę comodo w prawym dolnym rogu pulpitu, następnie uruchamiam przeglądarkę która dodałem do piaskownicy i teraz każdy plik/ wirus który się będzie domyślnie bez mojej wiedzy ściągał jest w wirtualnym systemie i nic mi nie infekuje. Pamiętaj że jak masz uruchomiona przeglądarkę w piaskownicy to nie możesz zapisywać plików do folderów rzeczywistych. One będą w wirtualnym miejscu. Jeżeli natomiast chcę mieć uruchomioną przegladare poza piaskownicą, pełni funkcjonalną to po prostu wyłączam piaskownice i uruchamiam przeglądarkę.
Jeżeli w ogóle nie chcesz korzystać z piaskownicy i wiesz już na wstępie że cie to nie interesuje to wyłącz ją w ustawieniach.
Podkarta "zaawansowane" - "ustawienia kontroli wykonywania obrazów" zaznacz "normale" i "wykrywaj wstawianie kody"
"Ustawienia defense+" możesz sobie wybrać "tryb uczenia" a jak wolisz mieś większa kontrole nad uruchamianymi procesami, plikami itd. to wybierz "czysty Pc" albo "bezpieczny". Pamiętaj o zaznaczeniu "utwórz reguły dla bezpiecznych aplikacji" i "ufaj programom podpisanym cyfrowo przez zaufanych dostawców oprogramowania". Wszystkie "Ustawienia monitorowania" w kolejnej karcie powinny być zaznaczone:)

To chyba wszystko. Jak będziesz miał jakiś problem to pisz.


kol napisał/a:
PS. Fajny blog, szkoda, że tylko dla o Toshibie...

Dziękuje, to jeszcze faza rozwojowa. Niebawem wrzucę tam inne praktyczniejsze teksty. Nie martw się, mam w zanadrzu kilka innych o tematyce która nie będzie już tak mocno okrojona :grin:
Zamieszczę do nich linka jak ukończę kosmetyczne poprawki.
_________________
Metin2
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
kol
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 28
Posty: 2380
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-08-01, 22:22   

Wielkie dzięki!
Niestety spróbuję dopiero we wtorek, dziś pochłonął mnie The Wire, a jutro jadę do przyjaciela.

Jeszcze jedno: CIS ma tryb Bank/Zakupy? To dla mnie bardzo ważne.
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Avid 

Posty: 45
Podziękowano 4 razy
Wysłany: 2010-08-02, 20:31   

Chodzi Ci o antyphishing, czy keylogger?
Tryb bank/zakupy można różnie interpretować.
_________________
Metin2
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 28
Posty: 2380
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-08-02, 22:36   

Kurczę, najlepiej to i to. O takim trybie wyczytałem na stronie Kasperskiego.
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Avid 

Posty: 45
Podziękowano 4 razy
Wysłany: 2010-08-03, 21:01   

Jeżeli chodzi o antyphishing, z tego co pamiętam w Comodo odpowiada za to pewien dodatek do przeglądarki. Ja z niego zrezygnowałem, wykasowałem po zainstalowaniu programu. W codziennym przeglądaniu stron www i filtrowaniu ich od strony wiarygodności mam McAfee SiteAdvisor - jest to dodatek do firefox i IE. Dodatkowo filtruje wszystkie pliki ściągane na żądanie i w tele przez przeglądarkę.
Natomiast jeżeli chodzi o blokowanie keyloggerów, które z poziomu przeglądarki chciałby Ci ukraść hasło do banku albo kont portali www, polecam dodatek KeyScrambler.

Obydwa dodatki są darmowe i lekkie, nie mulą przeglądarki, zapewniają naprawdę wysoki poziom bezpieczeństwa transakcji. Instalacja i ustawienia zrobisz w 5 minut. Jeżeli będziesz potrzebował pomocy ws Keyscramblera to pisz. W nim trzeba powyłączać tylko wizualne dodatki tak żeby nie irytowały, a tak to naprawdę dobry programik. Maskuje znaki które wpisujesz przez przeglądarkę do sieci. Przez to keyloggery nie mogą się "dowiedzieć" jakie hasło wpisałeś :razz:

W Comodo za keyloggery odpowiada jeszcze funkcja w Defense+ o której już Ci pisałem. Dokładnie ustawienia kontroli wykonywania obrazów, ale one pomagają w przypadku screenloggera.

Nie wiem z jakiej przeglądarki korzystasz, jeżeli z chrome to w sieci jest kilka stron o tym jak w niej zainstalować siteadvisora. Niestety w przypadku chrome, safari, opery itd. Keyscrambler jest dostępny tylko w wersji płatnej.
_________________
Metin2
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
sajok 
Przyjaciel Klanu

Wiek: 44
Posty: 231
Podziękowania: 26/39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-02-11, 13:51   

Podepnę się pod ten temat. Ostatnio po raz drugi skadziono mi konto na steamie, więc postanowiłem w końcu zadbać o ochronę komputera. Zainstalowałem sobie na próbę Kaspersky Total Security. Zaraz mi się skończy czas i planuję wykupić sobie licencję. Czy ktoś zorientowany w temacie wyjaśni mi czym się różni wersja Internet Security od Total Security, bo przejrzałem opisy, ale chyba nie do końca wiem. A może w ogóle starczy ta najbardziej uboga Anti-Virus? Zależy mi na skanowaniu wirusów, ochronie internetu w tym blokowanie reklam (widzę różnicę w szybkości działaniu neta), konta emailowego oraz prywatności. Dzięki za każde wskazówki :wink:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2485
Podziękowania: 237/51
Wysłany: 2017-02-11, 16:02   

https://support.kaspersky.com/11419 tutaj masz przyjemną tabelkę, raczej nic się nie zmieniło przez dwa lata.

Swoją drogą, dlatego po prostu nie zaczniesz używać podwójnej weryfikacji na koncie steam, przez maila albo przez telefon jako token?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Wiek: 22
Posty: 696
Podziękowania: 59/96
Wysłany: 2017-02-11, 18:54   

Nieużywanie tokena na steamie to coś wołającego o pomstę do nieba. Antywirusów nie polecam, wystarczy domyślny z win 10
_________________
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
sajok 
Przyjaciel Klanu

Wiek: 44
Posty: 231
Podziękowania: 26/39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-02-11, 19:43   

Przez maila używam, ale i tak skradli. Myślałem o tokenie, ale wydawało mi się to dość upierdliwym rozwiązaniem, ale skoro tak polecacie... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale za każdym razem jak uruchamiam gierkę ze steama będę musiał wpisywać kod, który mi przyjdzie na komóre, tak to działa?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Wiek: 22
Posty: 696
Podziękowania: 59/96
Wysłany: 2017-02-12, 20:11   

Nie jest upierdliwe, token jest rzadko sprawdzany(czasem przy logowaniu). Jeśli działasz cały czas na tym samym urządzeniu, to nie powinno ci to uprzykrzać życia
_________________
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
sajok
Vinci
Zasłużony


Posty: 2485
Podziękowania: 237/51
Wysłany: 2017-02-12, 20:48   

W zasadzie działa to tak jak kod na maila, tylko że przychodzi na telefon. Jeżeli miałeś wcześniej potwierdzenie przez maila, to sugerowałbym Ci włączyć podwójną weryfikację również na koncie mailowym.

Co do antywira, to Defender nie ma ochrony poczty i kilku innych fajnych funkcji. Ja używam ESETa, przedłużenie na 2 lata kosztuje 160zł brutto na 3 telefony i 3 komputery, uznałem że warto (wychodzi 2zł z groszem miesięcznie za komputer), ale to głównie ze względu na typ roboty i że często mam kontakt z zainfekowanymi dyskami :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
sajok
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group