Poprzedni temat «» Następny temat
[BG II] Druid - pytania i porady
Autor Wiadomość
Kinski 
Dziecię Bhaala
Zajebójca

Wiek: 39
Posty: 1355
Podziękowano 78 razy
Skąd: Białoruś
Wysłany: 2012-08-19, 19:17   

Olałem i zainstalowałem G3 Tweaka - trochę poprawek i zmiany poziomów doświadczenia druida (kilka opcji dotyczących XP i księgi zaklęć). Gra ma być jako tako komfortowa, a nie non stop jakieś niedoróbki. Nawet nie ma przyzwoitego puklerza dla druida.
Co do broni chodziło o umagicznienie, tzn. jakby o umagicznienie, bo jest "Enchanted", ale nie jest magiczna (nota bene muszę sprawdzić przy okazji jak się to ma do OpMB magów z Tacticsa...).
Poza tym kolejne babole - szpon pająka - jest ok, szpon wiwerny i salamandry nie. Wiwerny powinien petryfikować i zatruwać (2 rzuty obronne PPMP [nie pamiętam rozwinięcia]) a salamandry petryfikować (rzut PP z premią 2).

Płaszcz kanałów i polimorfowanie jest ok, ale tylko przeciwko zbrojnym - magowie i kapłani rzucają Rozproszenie magii (chyba że oberwą Plagą owadów wcześniej).
_________________
Varscona.pl | Baldurs Gate - youtube | Children Of Bhaal - youtube | Twitch
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Noirtier
Noirtier

Posty: 52
Podziękowano 1 razy
Wysłany: 2012-08-20, 00:14   

Hm, trochę nie załapałem o co Ci idzie z umagicznieniem w ostatnim poście i OPMB. Czy broń tych stworzeń przechodzi przez OPMB? Myślę, że tak, ale nie pamiętam i głowy sobie uciąć nie dam, więc mój domysł nic nie wnosi.

W sensie, że rozproszenie magii usunie działanie przemiany z płaszcza? Ciekawa sprawa, próbowałem Inkwizytorem (Keldornem na 28 lvl-u, więc jego RM=54) rozproszyć przemianę z czaru maga Zmiana Kształtu i po wielu próbach zrezygnowałem. Nic to nie dało. Z płaszczem jest inaczej i da się rozproszyć przemianę?

Co masz na myśli przez "powinien" w sprawie szpona wiwerny i salamandry? Chodzi o jakiś opis czy program-przeglądarkę? W opisie tego szpona z SCS II nie było mowy o paraliżu. Natomiast zdarzają się pewne różnice w cechach czy liczbie ataków. Chodzi o różnicęw opisie szpona i w karcie postaci. Czasami jest to na korzyść np. 3 ataki a nie 2, której z form wilkołaków (bo w SCS II są 3 formy: mniejszy, zwykły i większy wilkołak), a czasami na niekorzyść np. Żywiołak Ognia ma mieć zręczność 25, a ma 24 w karcie postaci. Zastanawiam się czy to nie wynika z kolejnej wersji moda (jest już 21 wersja), więc może zmienili nieco staty, a opisów zapomnieli. No, a może to jednak błędy.

Mi te modyfikacje z SCS II pasują też z tego względu, że nie da się rozproszyć pazurów (fikcyjny szpon). Dobrym numerem jest np. w podstawce, Mściciel-pająk z Kosturem z Rynn+4 i 5 atakami. Ciekawi mnie z kolei po co jest forma mniejszego wilkołaka (lesser werewolf) skoro mamy wtedy też zwykłego (od początku gry), który jest silniejszy, a szpon jest "wieczny". Przecież nigdy nikt nie skorzysta z mniejszego wilczka. Dziwną opcją jest też to, że można włożyć drugiego szpona innej bestii w off-hand i daje to pewne efekty np. lepszą KP.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
soq

Posty: 22
Podziękowano 1 razy
Wysłany: 2016-07-14, 05:52   

pewnie zarobie złota łopatę, ale myślę że nie ma sensu zakładać nowego tematu. (A skąd - po to są wątki na Forum, żeby się do nich dopisywać, inaczej byłoby kilka(set) tematów o tym samym, jednym słowem - bałagan. :P - L`f) Mam problem z druidem, a właściwie z jego twierdzą. po załatwieniu sprawy z gajem, nie dostałem twierdzy, w sensie nie pokazuje się przejęcie twierdzy w notatniku, nie pojawia się duch gaju.
Gram mścicielem z zainstalowanym Natural Selection. Dziwna sprawa, bo nie mogę także używać tarczy Strażnik z moda Apack, tak jakbym nie był druidem. Mógłby ktoś podac kod na ducha gaju, może jak go przywołam coś ruszy w tej kwestii.
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez L`f 2016-08-04, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Scol 


Wiek: 28
Posty: 716
Podziękowania: 98/112
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-14, 08:02   

Który poziom ma twój druid? Aby rzucić wyzwanie o zwierzchnictwo nad gajem druid musi być na co najmniej 14 poziomie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 31
Posty: 1355
Podziękowania: 139/201
Wysłany: 2016-07-14, 09:17   

Cytat:
Który poziom ma twój druid? Aby rzucić wyzwanie o zwierzchnictwo nad gajem druid musi być na co najmniej 14 poziomie.


Tak. Ale żeby zacząć zadania twierdzy druida to wcale nie trzeba mieć tego poziomu. Dopiero po dwóch zadaniach (szamanka trolli, potwór chaosu) można rzucić wyzwanie o stanie się arcydruidem i dopiero tu trzeba mieć 14 poziom.

Przynajmniej tak to pamiętam. Ale jedyny raz jak przechodziłem twierdzę druida to było wiele lat temu, jeszcze przed ToB-em i jakimikolwiek modami.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
greegarak 

Wiek: 35
Posty: 436
Podziękowania: 43/57
Wysłany: 2016-07-14, 09:19   

soq napisał/a:
Mógłby ktoś podac kod na ducha gaju,

drshsp01
_________________
http://athkatla.cob-bg.pl...details&p=66530
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
soq

Posty: 22
Podziękowano 1 razy
Wysłany: 2016-07-15, 16:12   

No i dupa blada. ducha wywołałem, ale nawet nie chce ze mną gadac hehe. dziwne, no trudno, pewnie któryś z modów cos namieszał.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 31
Posty: 1355
Podziękowania: 139/201
Wysłany: 2016-07-15, 18:21   

Pewnie trzeba jeszcze jakąś zmienną ustawić aby dialog zaskoczył.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group